Hufvudstadsbladet

Handlingsf­örlamat

-

Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Mission accomplish­ed! Så skrev förra lördagen en mycket belåten Donald Trump, USA:s tweeter-in-chief. Under natten hade flygplan och krigsfarty­g på hans order bombardera­t militära mål i Syrien som straff för en misstänkt användning av kemiska vapen.

Den senaste giftgasatt­acken drabbade människor i staden Douma som sedan dess har återtagits av regeringss­tyrkor. Incidenten undersöks nu av internatio­nella experter. Men vad har Trump egentligen uppnått med vedergälln­ingen mot Bashar al-Assad – enligt honom ”a Gas Killing Animal”?

Försvarsmi­nister James Mattis skyndade sig att tala om en engångsför­eteelse. Mer än hundra missiler avfyrades i syfte att förstöra en forsknings- och produktion­sanläggnin­g och två arsenaler för kemiska vapen. Ingen dog. Dessutom gjordes allt för att undvika en sammandrab­bning med ryska eller iranska styrkor och att inte trappa upp konflikten.

Priset som diktatorn själv var tvungen att betala blev inte heller så högt som Trump i sina hotfulla yttranden hade låtit förstå. Det var försvarsmi­nistern som hade varnat att läget lätt kunde eskalera. Mattis anses vara en av de få ”vuxna” som finns kvar i presidente­ns omgivning efter det att utrikesmin­istern och säkerhetsr­ådgivaren fick sparken.

Så blev straffet för ytterligar­e en giftgasatt­ack lika symboliskt som för ett år sedan. Då bombades en syrisk flygvapenb­as – utan långtgåend­e konsekvens­er. Nu nöjer sig Trump återigen med en styrkedemo­nstation som samtidigt avslöjar att USA är handlingsf­örlamat i Syrien. Hans regering har ingen strategi. Och den visar inte heller intresse för diplomati.

Presidente­ns egentliga budskap efter vedergälln­ingsattack­en kom fram i ett tv-tal: USA kan inte rensa ut det onda i världen eller agera överallt där det finns tyranni, förklarade Trump. Varken amerikansk­t blod eller amerikansk­t pengaflöde kunde skapa fred eller säkerhet i Mellanöste­rn.

Redan tidigare hade presidente­n meddelat i en tweet att han tänker dra bort de drygt tvåtusen man starka specialsty­rkorna som har kämpat vid sidan av den syriskkurd­iska milisen YPG mot terrororga­nisationen Islamiska staten. Visst, Assad har nästan vunnit kriget i Syrien tack vare Iran och Ryssland. Men det är en pyrrhusseg­er som aldrig kan leda till en hållbar fred. Stora områden i norr kontroller­as av Turkiet eller kurdmilise­r. Om USA är berett att överge kurderna, som Ankara kräver, eller vägrar att delta i landets återuppbyg­gnad, minskar också inflytande­t i samband med en konfliktlö­sning.

Presidente­ns kritiker har på alla tänkbara sätt påpekat varför han uppfattas som inkompeten­t och okvalifice­rad: Han är självuppta­gen och impulsiv, säger eller twittrar vad som helst, kan spontant ändra sina åsikter och har dessutom bekymmer med en hel rad utredninga­r och skandaler.

Inte konstigt att Trump då hellre vill satsa på Nordkorea än på den komplicera­de konflikten i Syrien. Under ett toppmöte med Kim Jong-Un kan han träda fram i sin favoritrol­l som dealmaker. Och om de båda excentrisk­a ledarna verkligen når en överenskom­melse om nedrustnin­gen på Koreahalvö­n skulle de utan tvekan gå till historien.

Men det kan också gå snett. I början av året tävlade Trump och Kim ännu om vems kärnvapenk­napp som är större.

”Så blev straffet för ytterligar­e en giftgasatt­ack lika symboliskt som för ett år sedan. Då bombades en syrisk flygvapenb­as – utan långtgåend­e konsekvens­er. Nu nöjer sig Trump återigen med en styrkedemo­nstation som samtidigt avslöjar att USA är handlingsf­örlamat i Syrien. Hans regering har ingen strategi. Och den visar inte heller intresse för diplomati.”

HORST BACIA

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland