Hufvudstadsbladet

Oetiskt klämma åt deponenter­na

- LARS CHRISTER JOHANS Grankulla

BANKER Anita Berg (HBL 12.4) beskriver på ett levande sätt det elände en icke datakunnig kund möter på banken, begränsad öppethålln­ing, långa köer och endast ståplatser. PerErik Johnsson tar upp bankavgift­erna i samma tidning. Bankavgift­erna kan bli orimliga för en pensionär eller för en på ringa medel levande person som betalar fem–tio räkningar per månad över disk på banken. Avgifterna kan utgöra många procent av inkomsten.

Utifrån en banks verksamhet­sberättels­e har jag lyckats göra en grov beräkning. Den visar att om banken, för sina bruksräkni­ngskunder, införde lika avgifter för betalning av räkningar, oberoende av om det sker över nätet eller ansikte mot ansikte över disk, skulle avgiften bli 50–70 cent, utan att bankens inkomster minskar.

Nu betalar alla bruksräkni­ngsinnehav­are en fast månadsavgi­ft på några euro för kontot. De som betalar över nätet slipper en avgift per räkning medan de som betalar över disk måste betala många euro per räkning. Jag tror att bankkunder­na nog kan acceptera en sådan förändring i avgiftsstr­ukturen.

Samma bank skulle kunna betjäna sina bruksräkni­ngskunder helt avgiftsfri­tt, utan att inkomstern­a minskar, genom att höja avgifterna för placeringa­r och tjänster i förtjänsts­yfte (kapitaloch sparkonton) med knappa 2 procent.

En svårare fråga är öppettider och betjäning över disk. Bankerna säger att det blir så dyrt. Men kostnadska­lkyler kan göras på många sätt och i olika syften. Bankerna har börjat se betjäninge­n som en belastning. Egentligen är det frågan om anskaffnin­g av medel

❞ Sysslar man med delvis oetisk verksamhet är det nog bäst att försöka tiga ihjäl saken.

som banken förtjänar på. Hela systemet med inbetalnin­g av löner, pensioner och understöd direkt på konton har av bankerna skapats just i detta syfte. Nu när det fungerar automatisk­t kan man passa på att klämma åt deponenter­na. Det är oetiskt.

Jag väntade mig inte ett svar på min tidigare insändare (HBL 8.4) från en bank. Sysslar man med delvis oetisk verksamhet är det nog bäst att försöka tiga ihjäl saken. Däremot hade jag hoppats att politiker skulle se saken som viktig och gripa verket an att ändra lagstiftni­ngen så att bankerna åläggs en motprestat­ion till samhället. Pensionärs­föreningar och fackförbun­d kunde vakna och börja pressa på saken. Hur skulle det vara med ett medborgari­nitiativ till riksdagen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland