Hufvudstadsbladet

Att stå för vad man vet

- SIXTEN GRANROTH Vanda

JäMSTäLLDH­ET Juris doktor Nina Nordströms kommentar till FNkommissa­rien Kate Gilmores tal (HBL, I dagkolumne­n 17.4) kan vid en snabb genomläsni­ng lätt ge bilden att deklaratio­nen om de mänskliga rättighete­rna bara bygger på lärdomar från de senaste av de 1 800 krig som tvingat mänsklighe­ten till eftertanke.

Man brukar säga att den antika grekiska demokratin bygger på uppfattnin­gen om alla människors lika värde, fast den noga räknat begränsade­s till de fria männen. Kvinnogrup­pen ledd av indiern Hansa Mehta fick debattera länge för att driva genom formulerin­gen ”All human beings” i stället för ”All men”, vilket kunde ha uteslutit kvinnorna i deklaratio­nen ännu 1948.

Det som sällan framhålls är hur 3 000 år gamla judiska regler om hur främlingar ska behandlas likvärdigt bidragit till vårt tänkande genom kris tendomens förmedling. Judarna hade också länge skilt sig från sina grannar genom att inte offra barn, en övertygels­e de fick offra eget blod för.

Jesus behandlade utländska kvinnor med samma respekt som judiska män, vilket väckte mycket förvåning och protester. Han framställd­e barnet som en förebild för de vuxna och småningom blev det förbjudet både att göra abort och att sätta ut oönskade barn i hela romarriket.

Kollisione­n mellan gamla värderinga­r i Indien i kombinatio­n med västerländ­sk teknologi och moderna värderinga­r har bland annat lett till att tio miljoner flickfoste­r aborterats i Indien på två decennier efter att de identifier­ats vid ultraljuds­undersökni­ngar. Jämställdh­eten mellan könen har en lång väg att gå och förutsätte­r en myckenhet av diskussion baserad på att man vet vad man står för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland