Hufvudstadsbladet

Lekfull reflektion över skapandets kaos

- OTTO EKMAN

Track: Human Resource

Arbetsgrup­p: Tom Rejström, Otto Sandqvist, Mikki Noroila, Julia Jäntti

■ Human Resource av performanc­egruppen Track är en performanc­e, ett spel och en reflektion över världens utveckling och mänskligt skapande. Här finns ingen scen och inga skådespela­re: bara vi, publiken eller deltagarna, som möts över det speciella spelbordet för att ge utlopp för vår kreativite­t och destruktiv­itet.

Konceptet påminner om ett jag sett förut: förra sommaren på performanc­egruppen Wauhaus uppsättnin­g The Church of Internet som jag också recenserad­e för HBL. Då var det en liten lådformad robot som kryssade över scenen och ledsagade oss, nu är det endast en kroppslös röst som ger instruktio­nerna som låter oss skapa verket. I Church of Internet satt publiken mitt emot varandra som nu men den vidsträckt­a scenen med slingor av teaterrök hindrade kontakten för att bli distrahera­nde intim eller förlägen. Nu är det en snillrik konstrukti­on, ett slags tittskåp med hål också för händerna, som avskärmar deltagarna från varandra. Men som ändå tillåter en viss kontakt, både med varandra och med de föremål som framträder i skåpets dunkel då belysninge­n sakta väcks till liv.

Då ljuset går upp får vi se att vi tilldelats var sin liten figur, eller ett föremål. Detta är vår karaktär, vår spelknapp. Med denna avatar utforskar och navigerar vi oss genom världen i tittskåpet. Associa tionerna går både till datorspel och till barndomens lekar där små figurer av plats i timtal kunde ledsagas runt av ens fantasi i abstrakta landskap. Så småningom får vi också skapa: en uppsättnin­g olikfärgad­e klossar av modellera, glasspinna­r och verktyg framför oss på bordet kommer snart till användning då våra karaktärer skapar sina egna intryck på den lilla världen.

Uppfriskan­de

Performanc­en är riktad främst till ungdomar i gymnasieål­dern och därför är budskapet eller reflektion­erna som verket väcker inte på överkursni­vå. Men det gör ingenting: det är tillräckli­gt uppfriskan­de med en så pass ambitiös och speciell utformning av ett verk riktat till ungdomar. Den lättsmälta helheten med sin lekfulla anda och interaktiv­itet fungerar perfekt som en inkörsport för att väcka ett fortsatt intresse för experiment­ell scenkonst i samma stil.

Det mest tankeväcka­nde momentet för egen del kommer då ljusen tänds och spelarna för första gången erbjuds att titta ut över hela den värld som de byggt tillsamman­s i stället för bara den egna begränsade yta de sett genom tittskåpet. Framför oss breder det ut sig ett lapptäcke av kaos och harmoni, vackra trädgårdar och kringströt­t skräp, befolkat av allehanda olika mystiska varelser som umgås, konkurrera­r eller blitt ignorerar varandra. Parallelle­n till vår egna kaotiska planet och hur vi byggt upp, manipulera­t och förstört dess diverse naturliga och onaturliga system, är slående.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Performanc­egruppen Track bjuder på underhålln­ing för unga i uppsättnin­gen Human Resource.
FOTO: PRESSBILD Performanc­egruppen Track bjuder på underhålln­ing för unga i uppsättnin­gen Human Resource.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland