Hufvudstadsbladet

Här är listan på de som är med i Harkimos rörelse

- HBL-SPT

Riksdagsle­damot Harry ”Hjallis” Harkimo grundar en ny politisk rörelse. Liike nyt (Rörelse nu) ska bryta den politiska inre kretsen och förändra beslutsfat­tandet.

Hjallis Harkimo som i torsdags meddelade att han lämnar Samlingspa­rtiet har grundat en ny politisk grupp som fått namnet Liike nyt tillsamman­s med tidigare socialdemo­kraten Mikael Jungner.

Andra grundande medlemmar är Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila och Tuomas Enbuske.

Orsaken till att man gått in för att grunda en ny rörelse är att grundarna länge varit missnöjda med hur den dagliga politiken förs, skrev grundarna i ett pressmedde­lande på lördag morgon.

– Folk är besvikna på politiken och det är inte så märkligt, säger Harkimo i pressmedde­landet.

– Beslut kan göras inom en liten inre krets och folk kan inte påverka

■ saker som berör dem själv. Med Liike nyt vill vi skapa en plattform för påverkan och bättre beslut, säger Harkimo.

Harkimo konstatera­r att man måste fråga deras åsikt som berörs av besluten.

– Vi vill inte vara ett parti utan en rörelse som gör det roligt att vara med i politiken, sade Mikael Jungner som intevjuade­s i ett inslag i Yles Ykkösaamu i går.

– Problemet är att folk är besvikna på att partier inte fungerar. Vår rörelse ska därför inte bli ett parti, säger Jungner och konstatera­r att han inte tänker ställa upp i riksdagsva­let.

– Jag hoppas nya unga krafter tar vid, det här handlar inte om att jag vill skapa en ny politisk karriär åt mig själv, säger Jungner.

Till Yles Ykkösaamu sade Harkimo i går också att han säljer sin andel i ishockeyla­get Jokerit för att kunna engagera sig fullt ut på den nya politiska rörelse han grundat. Läs mer på sidan 17.

Folk är besvikna på politiken och det är inte så märkligt. Med Liike nyt vill vi skapa en plattform för påverkan och bättre beslut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Harry Harkimo i Ykkösaamu-programmet.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Harry Harkimo i Ykkösaamu-programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland