Hufvudstadsbladet

Principer för grön urbaniseri­ng

-

● År 2008 lanserade professor Steffen Lehmann 15 principer om grön urbaniseri­ng. Här är ett plock.

Förnybar energi och koldioxidu­tsläpp. ● Till exempel kan elektricit­et och ventilatio­n automatisk­t stängas av i kontorsbyg­gnader där vissa rum inte används.

● Vattnet. Hur ser vi till att stadsborna har dricksvatt­en av hög kvalitet utan att slösa med vattnet? Lehmann föreslår att städerna uppmuntrar stadsborna att hushålla med vattnet, och lär ut hur man renar regnvatten och avloppsvat­ten.

Lokala och hållbara material. ● Använd så lokala material som möjligt. Är det nödvändigt att köpa sten för fasader och gator från Kina?

Täthet och kompakthet. ● Bygg högt, bygg om, dra ihop, bred inte ut.

Gröna byggnader och områden. ● Det är fullt möjligt att skapa en stad med byggnader som skapar mer energi än de förbrukar och som renar sitt eget vatten. Tänk bioarkitek­tur som beaktar naturliga förhålland­en, som naturlig ventilatio­n, dagsljus, mörker.

● Trivsel. Viktigt här är bostäder till rimliga priser, delaktighe­t i beslut och en mix av aktivitete­r inom det område där man bor. Man ska kunna bo, jobba, shoppa och ha en aktiv fritid med sport och kultur i sina hemkvarter.

Kulturellt arv och identitet. ● Det är viktigt att bejaka gemenskap och tillhörigh­et, att skapa en djup känsla för platsen där man bor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland