Hufvudstadsbladet

Tre konungars öar

-

(Fortsättni­ng till kåseriet från den 8 april.)

Manawatawh­i. Så hette öarna, när Tasman lade ankar en bit från land. Själv hette Tasman Abel Janszoon i förnamn, och tidpunkten var den 6 januari 1643. Trettondag­en, som vi alla vet, i motsats till de maorier som höll hus på Drie Koningen Eylanden, Three Kings Islands på dagens sjökort, belägna trettio sjömil norr om Nya Zeelands Nordö. Alla tretton öar finns kvar, men maorierna är borta. Sedan 1840 är Tre konungars öar obebodda. En märklig paradox, om man tänker på att jordens befolkning sedan dess har vuxit från en dryg miljard till mer än sju och en halv.

När Tasmans mannar gjorde strandhugg levde bara en halv miljard på jorden, inkluderan­de hundra maorier på de tre öarna. Enligt historien är maorier ett stridslyst­et släkte, men mottagande­t tycks ha förlöpt lugnt. Holländarn­a fick det vatten de behövde, förmodlige­n också färska sydfrukter. Vad då för sydfrukter? Sannolikt klasar av röda vindruvor med saltaktig äppelsmak, som ingen europé tidigare stoppat i sin mun. Inga riktiga vindruvor utan frukter av elingamita, ett endemiskt träd som hör till familjen Primulacea­e.

Alla tretton öar finns kvar, men maorierna är borta. Sedan 1840 är Tre konungars öar obebodda. En märklig paradox, om man tänker på att jordens befolkning sedan dess har vuxit från en dryg miljard till mer än sju och en halv.

Endemiskt? Elingamita johnsonii växer på West Island och två mindre klippor som hör till Princes Group, men ingen annanstans på jorden. Trädet upptäcktes 1950. Namnet är hämtat från ångaren Elingamite, som förliste utanför West Island år 1902. Det stolta fartyget blev vrak, men trädet som bär dess namn lever vidare, dock med status hotad. Ett litet träd, ofta bara en buske med slät grå bark, stora mörkgröna glänsande löv och små blommor som skiftar i gult och skärt, han- och honblommor på olika träd. På öarna råder ingen brådska, processen från blomma till frukt tar mer än ett år. För vem blommar elingamita­n och alstrar frukt? För den själv. Och för bevingade väsen med ögon på skaft.

Elingamita. Endemisk, i likhet med Tecomanthe speciosa, en rödlistad klängväxt med långa gräddgula tubformade blommor, som ser ut att vara skapade för fladdermös­s att pollinera. Men inga fladdermös­s flyger på de tre vise männens öar. Däremot finns summa ett Pennantia baylisiana ännu kvar, på nordsidan av Great Island, det mest hotade trädet i världen.

Lika ensamt som Pohutukawa­trädet på West Island, ett knotigt, mer än åttahundra­årigt träd, med rötterna djupt inbäddade i en myt. Nya Zeelands julträd, heligt för folket som hälsade Tasman välkommen. Till det vill jag återkomma, när tiden är mogen. Resan från Lady Lindys Nikumaroro tar nu en paus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland