Hufvudstadsbladet

Nordkorea slutar testa kärnvapen

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att han kommer att avbryta alla kärnvapeno­ch robotteste­r och stänga ner en anläggning för kärnvapenp­rov. Beslutet applåderas i omvärlden.

- HBL-TT

Uttalandet från Kim Jong-Un kommer mindre än en vecka innan han ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-In. Och senare i vår, i maj eller i början av juni, är det tänkt att hans planerade möte med USA:s president Donald Trump ska äga rum.

Trump välkomnar Kims uttalande och skriver på Twitter att han ser fram emot att träffa honom.

”Nordkorea har gått med på att upphöra med alla kärnvapenp­rov och stänga en stor testplats. Det här är mycket goda nyheter för Nordkorea och världen – stora framsteg! Ser fram emot vårt toppmöte”, skriver han.

”Inte nödvändigt”

Kina, som anses stå det slutna landet nära, välkomnar beskedet.

”Den kinesiska sidan tror att Nordkoreas beslut kommer att bidra till att förbättra situatione­n på halvön”, skriver kinesiska utrikesdep­artementet på sin hemsida enligt Reuters.

Rysslands utrikesdep­artement applåderar också det nordkorean­ska beskedet och uppmanar samtidigt USA och Sydkorea att trappa ner sin militära aktivitet i området.

Det var under ett möte med det regerande nordkorean­ska Arbetarpar­tiet som Kim bland annat sade att en anläggning för kärnvapenp­rov i landets nordliga delar ”har fullföljt sitt uppdrag”, skriver AFP med hänvisning till den statliga nordkorean­ska nyhetsbyrå­n KCNA.

”Sedan kärnvapenp­rogrammet nu har kontroller­ats är det inte nödvändigt för oss att genomföra fler kärnvapenp­rov eller testskjutn­ingar av robotar eller interkonti­nentala ballistisk­a robotar (ICBM)”, meddelade Kim.

Historiskt möte

Beslutet, som bland annat USA har efterfråga­t, ses allmänt som ett viktigt steg i den pågående snabba diplomatis­ka processen på och omkring den koreanska halvön. EU:s utrikesche­f Frederica Mogherini beskriver det som ett positivt steg som måste leda till nedrustnin­g, enligt Reuters. Grannen Sydkorea kallar beslutet för ett ”betydelsef­ullt framsteg för kärnvapena­vvecklinge­n på Koreahalvö­n, det som världen önskar”.

På fredag är ett historiskt toppmöte mellan Kim JongUn och Sydkoreas Moon JaeIn planerat i den demilitari­serade zonen mellan länderna.

Den viktiga regionala spelaren Japan välkomnar också uttalandet, men säger att konkreta bevis för att Pyongyangs kärnvapen avvecklas måste läggas fram och att det är för tidigt att minska pressen på Nordkorea.

– Detta meddelande är ett steg i rätt riktning, något som jag välkomnar. Men det som är viktigt är att detta leder till fullständi­g, kontroller­bar avveckling av kärnvapen. Jag vill understryk­a detta, säger premiärmin­ister Shinzo Abe till reportrar enligt Reuters.

Satsa på ekonomin

Diktaturen Nordkorea ska nu satsa på sin ekonomi, enligt Kim JongUn. Bland annat ska kontakter och en ak tiv dialog med grannlände­r och det internatio­nella samfundet underlätta­s.

”Vi kommer att fokusera på att bygga en stark socialisti­sk ekonomi och markant förbättra standarden för människor genom mobiliseri­ng av alla mänskliga och materiella resurser i landet”, uppges Kim ha sagt.

Sedan Kim JongUn tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogr­am, främst de nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsr­åd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapent­est, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för ”Raketmanne­n” och hotade att ”totalförst­öra” Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som ”mentalt rubbad”.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlde­n tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinterOS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

 ?? FOTO: EPA / KCNA ?? Ett foto utskickat av den nordkorean­ska nyhetsbyrå­n KCNA visar Kim Jong-Un på ett möte med det nordkorean­ska Arbetarpar­tiet.
■
FOTO: EPA / KCNA Ett foto utskickat av den nordkorean­ska nyhetsbyrå­n KCNA visar Kim Jong-Un på ett möte med det nordkorean­ska Arbetarpar­tiet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland