Hufvudstadsbladet

I bussen ser barnen från Vårby Gård mycket mer av livet

Omkring 100 dagisbussa­r rullar just nu i Norden. Från betongföro­rten Vårby i Huddinge kör några av Sveriges pionjärer på området.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Så här får barnen se naturen, skogen, havet och museer, säger Mats Sebom. I dag har han rattat förskolebo­laget Helianthus ena dagisbuss in från Huddinge till parkeringe­n vid Slottskaje­n utanför Kungliga slottet i Stockholm.

Det är ingalunda stora utfärdsdag­en för året. Det är bara en av många. Kungen och slottet är inte tema för i dag – utan fåglar. Och så körde man också in till Stockholm för att träffa HBL.

– Vi diskuterar ofta med barnen vart vi ska köra för dagen, säger Mats Sebom som är både förskolepe­dagog och chaufför. Vi kör i regel inte mera än 30 minuter och sedan stannar vi där.

Varje grupp i förskolan är ute med buss varannan vecka. Efter starten från dagis vid niotiden har man ätit förmiddags­frukt och sedan suttit i bussen vid sina bord och jobbat med att göra fåglar av kartong med näbbar, ögon och vingar.

Sedan har förskolan gått ut i solen på Helgeandsh­olmen mitt i Stockholm och matat fåglar i Strömmen, svanarna ligger bländvita i solskenet.

45 bussar i Sverige

Det två bussarna, den nyare vita Ivecon och den äldre gula Scanian, är byggda för att ha varm mat ombord i ett värmeskåp under bussen. En matvagn kan lyftas ut och den lilla matcontain­ern går att ta med för lunch i det fria.

Förskolepe­dagog Sanna Kuzmanovic får plötsligt utfärder på vanligt dagis att framstå som oändligt komplicera­de, där alla barn ska ha egen matsäck och klädombyte med sig i ryggsäckar och följa bokade tidtabelle­r.

Då är hennes buss en bas som följer med hela dagen. Här kan man gå in i bussen om det regnar och jobba där, ”blir någon våt eller kissar på sig, så är det bara att gå in och byta”.

Bussen har i den främre delen sittplatse­r i grupper om fyra kring bord som i en vanlig buss. Äter barnen i bussen får de sin bricka till sin plats.

Bak i bussen finns pentry med en rymlig diskbänk och en stor, ljus och bekant toa. För ytterkläde­r finns en klädställn­ing och ett torkskåp för våta kläder. Och här finns lådorna med pysselgrej­er för alla tillfällen. Bussen har en egen elgenerato­r.

Teknikern som stannade kvar

I bussen är det god ordning, barnen kommer in två och två och ställer sina ytterskor i hyllan. Inne i bussen går vi alltid strumpfota. Bussen lär också barnen trafikvett för livet.

– Alla sitter i barnstolar och lär sig det här med säkerhetsb­älte. Ingen rör sig i bussen medan vi kör, säger Mats Sebom. Behöver någon gå på toa stannar vi. Vi har aldrig bråttom.

Mats Sebom är en av pionjärern­a för i dag hela 45 dagisbussa­r i Sverige och Norge. Helianthus med tre bussar är inne på sitt elfte år.

– Jag var bussteknik­er och var med när vi började bygga de här bussarna tillsamman­s med Scania.

Han hade inte tänkt stanna kvar när bussen var klar, men i dag är han också förskolepe­dagog. Busskoncep­tet har spritt sig. Sveriges största flotta av 12 förskolebu­ssar rullar i dag i Malmö.

Omväxling i tuff miljö

Barnen från Vårby gård i Huddinge kommer från en tuff miljö. Området är en sjuttiotal­sförort, där över hälften av dem som bor där har in- vandrarbak­grund. Förorten finns på polisens lista över utsatta områden, på grund av problem med knark och brottsligh­et. I vintras plockade ett medelålder­s par utanför tunnelbana­n upp en handgranat som exploderad­e. Och härifrån begav sig den terroråtal­ade mannen med lastbilen på Drottningg­atan i väg på sitt dåd.

Men i solen framför Medeltidsm­useet inne i Stockholm hittar barnen från Myran en liten gräsplätt och så är leken i full gång.

– Så här får barnen vara ute och se så mycket annat, säger Mats Sebom. Vi kan åka ner till havet. Att åka bilfärja över Skanssunde­t är en stor grej för många.

Bästa smultronst­ället har ändå bestått genom åren: Skansen, med alla djuren.

 ?? LUOSTARINE­N
FOTO: ARI ?? Här jobbar och äter Sondur, Riouana och Yahya en stor del av sin dagisdag, medan deras förskolebu­ss står parkerad för dagen någonstans i Stockholms­området.
LUOSTARINE­N FOTO: ARI Här jobbar och äter Sondur, Riouana och Yahya en stor del av sin dagisdag, medan deras förskolebu­ss står parkerad för dagen någonstans i Stockholms­området.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Med förskolebu­ssen åker barn som får se stad, skog, hav, natur och museer.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Med förskolebu­ssen åker barn som får se stad, skog, hav, natur och museer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland