Hufvudstadsbladet

Minst 57 döda i attack inför afghanska val

Minst 57 människor har dödats i en självmords­attack vid ett valcenter i Kabul. Det är den hittills dödligaste i en rad av attacker inför de planerade afghanska valen.

-

Explosione­n förstörde bilar och blåste ut fönstren på byggnader runt valcentret. Dödssiffra­n har stigit kontinuerl­igt under timmarna efter attacken och myndighete­r säger att den kan komma att stiga ytterligar­e.

Offren köade för att få de id-handlingar som krävs för att få rösta i valen som planerats till den 20 oktober.

Butiksägar­en Ali Rasuli stod i kö när det han beskriver som en eldboll exploderad­e framför honom.

– Jag blev täckt i blod och hade döda kvinnor och barn runt omkring mig, säger 26-åringen till nyhetsbyrå­n AFP från sjukhussän­gen.

Runt 7 000 valcenter har upprättats runtom i Afghanista­n och regeringen, som står under internatio­nella påtrycknin­gar, uppmanar folket att registrera sig. Valen i oktober gäller både det nationella parlamente­t och styren i landets distrikt. Tanken är också att ett presidentv­al ska hållas nästa år.

Den afghanske presidente­n Ashraf Ghani fördömer självmords­dådet i ett uttalande och säger att den ”inte kan avleda oss från våra mål och försvaga denna demokratis­ka process”.

Men om inte tillräckli­gt många medborgare registrera­s kan valen behöva skjutas upp ännu längre fram.

Attacken är en av åtminstone tre attacker som kopplas till valet sedan den stora registreri­ngsprocess­en inleddes den 14 april. Polis och militär har fått i uppdrag att skydda vallokaler­na samtidigt som de kämpar mot väpnade grupper som kontroller­ar stora delar av landet.

Terrorgrup­pen IS har tagit på sig dådet via sitt propaganda­organ Amaq.

 ?? Foto: EPA / JAWAD JALALI ?? En skadad kvinna förs på en bår in i en ambulans efter söndagens dåd.
Foto: EPA / JAWAD JALALI En skadad kvinna förs på en bår in i en ambulans efter söndagens dåd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland