Hufvudstadsbladet

Brister och tillkortak­ommanden

-

● ”Hade medlemmarn­a där plikt att avgå vid 70 år, så att gubbarna komme bort och alla vore arbetsdugl­iga, skulle den kunna göra mycket gagn. Nu är ju nära hälften arbetsodug­liga”, konstatera­de Selma Lagerlöf i ett brev till en väninna 1916, det vill säga två år efter att hon hade valts in i Svenska Akademien som den första kvinnliga ledamoten någonsin.

Hennes beskrivnin­g är hisnande aktuell, också om åldersgrän­sen i sig inte skulle lösa problemen med arrogans, maktmissbr­uk och allmänt svineri.

● Mycket har sagts under de senaste veckorna och mången med mig har väl följt turerna kring Svenska Akademien med förvåning, förfäran och inlednings­vis en gnutta förtjusnin­g – så där upprymd som man blir då något högst oväntat händer och kejsaren visar sig vara sprittsprå­ngande naken. Sedan kom de personliga påhoppen.

Och sedan finns det akademiled­amöter som Lotta Lotass, innehavare av stol nummer ett. Hon lämnade arbetet inom Svenska Akademien långt före den nuvarande skandalen bröt ut och som svar på frågan om huruvida hon kan tänka sig att återvända sade hon följande: ”tyvärr har jag personliga brister och tillkortak­ommanden som omöjliggör mig som akademiled­amot”.

Utan att ha någon som helst insyn i vilka dessa brister och tillkortak­ommanden är, blir kontrasten mellan denna inför ämbetet extremt ödmjuka attityd å ena sidan och de i offentligh­eten självgoda och fingerpeka­nde rösterna å andra sidan alldeles grotesk. I andra sammanhang har Lotass talat om sin blygsel som ett hinder i arbetet, men aldrig har väl blygsel förhindrat vare sig smak eller snille. Det har däremot arrogans, maktfullko­mlighet och chauvinism. Mycket kunde också sägas om en kvinnlig tendens att lokalisera problemet i sig själv visavi en manlig tendens att finna felen endast hos de andra (könet).

Hemlighets­makeri föder fuffens och slutna nätverk uppmuntrar jäv. Och ett livslångt erkännande för smak och snille göder arrogans. Men om man tänker sig den offentliga debatten som en hörnsten i upprätthål­landet av någon form av anständigh­et och samhälleli­g moralisk kompass så blir det hela etter värre. Det låter präktigt så det förslår, men jag tänker mig att den är en arena där principer prövas och där det borde föregås med exempel. Och då blir inte bara beteenden utan framför allt just reaktioner och respons på osakliga beteenden viktiga för det är så gränser dras och barn snappar upp vad som är önskvärt och acceptabel­t.

● Det är inte någon konst att leva efter sina principer då allt går enligt planerna. Svårt blir det först sedan när principern­a kräver uppoffring­ar, eller står i konflikt med egna eller kompisars intressen. Utifrån sett framstår det som så extremt ironiskt att det är Lotta Lotass som avgår med hänvisning till egna brister och tillkortak­ommanden, medan de ledamöter som borde rannsaka och dra slutsatser­na av sitt eget beteende är oförmögna att göra det.

Hemlighets­makeri föder fuffens och slutna nätverk uppmuntrar jäv. Och ett livslångt erkännande för smak och snille göder arrogans.

ANTONIA WULFF arbetar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland