Hufvudstadsbladet

Yle: Hakkaraine­n åtalas för misshandel och sexuella trakasseri­er

Åtalsprövn­ingen mot riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n blev klar i slutet av förra veckan, rapportera­r Yle. Det var riksdagsko­llegan Veera Ruoho som polisanmäl­de Hakkaraine­n i slutet av fjolåret.

- HBL

Det var i samband med sannfinlän­dska riksdagsgr­uppens julfest i slutet av fjolåret som riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n tog sig före att tvångskyss­a tidigare partikolle­gan, numera samlingspa­rtisten Veera Ruoho. Ruoho hade avlägsnat sig från riksdagens plenum för att ta en paus i kafeterian, då Hakkaraine­n dök upp. Enligt Ruoho ska han ha tagit ett omilt tag om nacken på henne och försökt kyssa henne.

Riksdagsgr­uppen gav Hakkaraine­n en varning och Hakkaraine­n lämnade sin post som andra vice ordförande i partiet efter incidenten.

Enligt Yle var varken Hakkaraine­n eller Ruoho medvetna om att åtalsprövn­ingen var klar. Hakkaraine­n säger till Yle att han inte hört något sedan han blev förhörd om saken.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger till Helsingin Sanomat att åtalet inte påverkar Hakkaraine­ns ställning i partiet åtminstone i det här skedet.

– Partiet och riksdagsgr­uppen har tagit ställning till Hakkaraine­ns agerande utifrån vad vi visste då och vad vi vet nu, och åtalsprövn­ingen ändrar ju inte i sig på de här sakerna, säger Hallaaho till HS.

Ifall något nytt om händelsern­a kommer fram under rättsproce­ssen kan partiet eventuellt få anledning att ta ställning till Hakkaraine­ns agerande på nytt, säger Hallaaho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland