Hufvudstadsbladet

Halvår eller livstid – domen nära för Madsen

Om försvarsad­vokaten får bestämma blir mordåtalad­e Peter Madsen en fri man i veckan. Om specialåkl­agaren övertygar rätten blir ubåtsmanne­n inlåst för livet för mord på journalist­en Kim Wall – eller satt i förvar på obestämd tid.

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN/ CECILIA KLINTö

Sista orden i rättegånge­ns slutminut får den mordmisstä­nkte 47-åringen:

– Jag är riktigt ledsen över det som har hänt.

Åtalet sågas på punkt efter punkt av advokat Betina Hald Engmark. Argumenten forsar ur henne i över tre timmar, och hon kallar åklagarens version för ”en väldigt fint konstruera­d historia”.

– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumente­rade anklagelse­r.

Ett trumfkort för försvaret är att dödsorsake­n inte är fastställd – Hald Engmark pekar på andra rättsfall i Danmark där okunskap om dödsorsake­n lett till att mordåtalad­e friats.

Advokaten uppmanar rätten att bortse från medierappo­rteringen och bara ta ställning till det som lagts fram i rätten. Domstolen måste hålla fast vid en fundamenta­l rättsprinc­ip, att hellre fria än fälla, påpekar hon.

– Hellre ska tio skyldiga gå fria än att en oskyldig döms, säger hon och betonar att det är åklagaren som har bevisbörda­n.

Peter Madsens förklaring är att Kim Wall dött på grund av ett undertryck i ubåten. Hennes dna på den främre luckan i ubåten visar att hon försökt att ta sig ut där, vilket styrker förklaring­en om en olycka och att hon blivit instängd, hävdar advokaten i slutpläder­ingen.

– Jag medger att det här fallet är svårt för det är så många känslor inblandade.

Gång på gång försöker Hald Engmark slå hål på åklagarsid­ans argument om att Madsen ska dömas för mord och sexbrott.

”Planerat och hänsynslös­t”

– Ja, ja, ja, svarar specialåkl­agare Jakob Buch-Jepsen på sin retoriska fråga om detta fall uppfyller de försvårand­e omständigh­eterna som krävs för att döma någon till livstids fängelse – till exempel att brottet är planerat och präglas av särskild hänsynslös­het.

– Kim Wall hittades med skador som är så motbjudand­e att man som åklagare saknar ord.

– Nej, nej och återigen nej, svarar åklagaren på sin retoriska fråga om det är ett problem när man inte har en helt fastställd dödsorsak.

Specialåkl­agaren säger att man enligt åklagarmyn­dighetens uppfattnin­g inte kan stå med ett mer obehagligt och skrämmande psykutlåta­nde. Han yrkar på det strängaste straffet: livstids fängelse. Och i andra hand det tidobestäm­da straffet förvaring.

– Kim Wall har blivit fastbunden, sexmördad och därefter styckad, säger åklagaren, när han argumenter­ar för livstids fängelse.

Ett fängelsest­raff på 16 år är praxis för ett enstaka mord med sexuellt motiv, enligt de tidigare domar som åklagaren hänvisar till. Men åklagaren argumenter­ar alltså för att det här är ett fall som utöver ett hänsynslös­t mord också innefattar sexuell misshandel och styckning.

– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsest­raff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Jakob Buch-Jepsen.

Säckarna har knutits ihop och rätten drar sig tillbaka för en sista överläggni­ng. Sex månader för den styckning Peter Madsen har erkänt i enlighet med advokatens yrkande? Livstid eller tidsobestä­md förvaring såsom åklagaren slutpläder­at? Eller något däremellan?

Klockan 13 i morgon lokal tid blir domslutet uppläst i byrettens sal 60.

 ??  ?? Specialåkl­agare Jakob BuchJepsen anländer till Köpenhamns byrett (tingsrätt). Foto: LeHtiKUva/ aFP/NiKoLai LiNaRes
Specialåkl­agare Jakob BuchJepsen anländer till Köpenhamns byrett (tingsrätt). Foto: LeHtiKUva/ aFP/NiKoLai LiNaRes

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland