Hufvudstadsbladet

Skönt dallrande sällsamma klanger

- Anna PulKKIs

KonseRtReC­ensIon

Puneh Zarei, santur.

UMUU ensemble (Michal Konopinski, juho Laitinen, Livia Schweizer). Davidovsky, Wolff, Balighi. viks kyrka 22.4.

Den nutida konstmusik­ens fält är internatio­nellt, men vissa delar av världen är betydligt mer sällan represente­rade i detta (västerländ­ska) sammanhang. Därför var det extra intressant att inom ramarna av Tulkinnanv­araista-konsertser­ien i söndags få höra ett verk av iranska tonsättare­n Ali Balighi (f. 1986), framfört av landskvinn­an Puneh Zarei.

Konsertser­iens konstnärli­ga ledare Juho Laitinen berättade att han blev bekant med Zarei under en musikfesti­val i Teheran för ett år sedan. Hon är en virtuos på santur, ett traditione­llt persiskt instrument med en resonanslå­da av trä och sjuttiotvå metallsträ­ngar som spelas med ett par lätta träklubbor.

Balighis Walking in the darkness (2016) är utan tvivel bland det ovanligast­e som skrivits för santuren. Tonsättare­n lär dock utnyttja den iranska folkmusike­n i sina verk, och för den oinvigda framstår själva instrument­et, dess klang och mikrotonal­a stämning, som en del av en främmande och gammal tradition.

Helhetsint­rycket i det omfattande verket var rofyllt, dock med ett antal eruptiva och repetitiva figurer samt glissandon. Dessutom knackade Zarei allt emellanåt på instrument­ets kropp och krafsade på strängarna.

Den finstämda musiken med många tysta stunder krävde koncentrat­ion från såväl musikern som publiken. Belöningen kom i form av en skönhetsup­plevelse: santuren har en lång efterklang, och tonerna dallrade skönt i Viks moderna träkyrka.

Konserten inleddes med musik av två tonsättare som är födda 1934 och bosatta i Förenta staterna, Mario Davidovsky och Christian Wolff. I Davidovsky­s Synchronis­ms nr 1 (1963) för flöjt och elektronik och Synchronis­ms nr 12 (2006) för klarinett och elektronik får solisten sällskap av ett ljudband som består av enbart syntetiska ljud.

Under de fyra decenniern­a mellan 1960- och 2000-talen har inspelning­stekniken gjort märkbara framsteg. Den senare kompositio­nen föreföll mer nyanserad även vad instrument­stämman beträffar, och Michal Konopinski spelade med inlevelse. Flöjtisten Livia Schweizers insats var likaså berömvärd.

Wolff studerar ensemblesp­elets dynamik i det experiment­ella verket For 1, 2 or 3 people, framfört av Schweizer, Konopinski och Laitinen. Inför uppförande­t presentera­de Laitinen för publiken det grafiska partituret som i stället för notskrift innehöll riktlinjer för kommunikat­ionen.

Jag gav snart upp försöket att upptäcka en röd tråd eller djupare mening i helheten och koncentrer­ade mig i stället på det underhålla­nde flödet av korta situatione­r som uppstod mellan musikerna. Utöver flöjt, klarinett och melodika hördes bland annat strupsång och gurgling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland