Hufvudstadsbladet

Avhopp leder till regeringso­ro

Så kom det – det första avhoppet från Blå framtid sedan gruppen bildades efter Sannfinlän­darnas splittring i somras.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det är ingen överraskni­ng att en riksdagsle­damot från Blå framtid byter parti, snarare är det mer överraskan­de att det inte har skett tidigare.

Det är ett år till riksdagsva­let och Blå framtid har inte lyckats höja sitt stöd från de 1,5 procent som mätningarn­a har gett dem. Det tvingar riksdagsle­damöter som gärna vill fortsätta sitt värv att fundera på olika möjlighete­r.

Kaj Turunen från Nyslott sätter nu ett slags personligt rekord i riksdagen. På ett knappt år är det här det tredje partiet och gruppen han är medlem av. Turunen uppger att Samlingspa­rtiets värderinga­r särskilt när det gäller företagsam­het och arbetsmark­nadsfrågor motsvarar hans. Men han ville inte motivera sig närmare, till exempel genom att berätta vilka ståndpunkt­er i Blå framtid som han inte har omfattat.

För Blå framtid är det ett stort bakslag att en riksdagsle­damot lämnar partiet. Kaj Turunen har varit partiets ekonomiska expert. Genast då avhoppet blev känt ansåg några blå politiker att avhoppet skakar regeringen och kan leda till en regeringsk­ris.

Men eftersom tisdagens avhopp sker från ett regeringsp­arti till ett annat borde det inte vara särskilt dramatiskt ur regeringen­s synvinkel.

Blå framtids ordförande, kulturmini­ster Sampo Terho, ser i enlighet med sin roll annorlunda på det hela. Terho har förstås all orsak att oroa sig för att det här bara är det första avhoppet, och att det rentav kan fungera som inspiratio­n för andra som har gått i samma tankar som Turunen.

Men Terho för också fram en lite invecklad konspirati­onsteori. Den går ut på att Samlingspa­rtiet egentligen vill fälla vård och landskapsr­eformerna, men att man gör det genom att försöka skuffa över ansvaret och skulden på Blå framtid. Terho påpekar att reformerna tampas med både tidtabells och innehållsp­roblem.

Åtminstone visar Terhos uttalande vilken känslig fråga reformerna­s vara eller inte vara är för alla regeringsp­artier. Utåt visar särskilt statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) upp lugna ansikten när de får frågor om reformerna­s möjlighete­r att godkännas i riks dagen. Men alla är mycket medvetna om att regeringen har en ytterst knapp majoritet bakom sig. Om ytterligar­e några riksdagsle­damöter från regeringsp­artierna går emot reformerna kommer de inte att godkännas. Då kan Centern vinka adjö till en landskapsr­eform i den här tappningen och Samlingspa­rtiet går miste om valfrihet i vården i den form den nu skissats upp. Då är regeringen­s saga också all, om man får tro Juha Sipilä.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo förnekade givetvis Terhos konspirati­onsteori. Både Orpo och Kalle Jokinen, som leder Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, förnekar också att de skulle ha lockat Kaj Turunen till partiet. Initiative­t togs av Turunen själv, och han måste även intyga att han delar Samlingspa­rtiets värderinga­r.

Blå framtid kräver att trion – regeringsp­artiernas ordförande – möts så snabbt som möjligt. Trion talar säkert genom situatione­n. Det är svårt att tro att det blir en regeringsk­ris av det hela för när allt kommer omkring ligger det knappast heller i Blå framtids intresse.

Turunens avhopp har diskuterat­s mellan honom och Samlingspa­rtiet sedan februari, och det blev klart för några veckor sedan. Om avhoppet hade skett före förhandlin­garna om budgetrama­rna kunde Blå framtid kanske genom att hota lämna regeringen ha pressat fram ett för dem viktigt beslut som en slags kompensati­on. De försöker säkert göra det nu i alla fall, och lyckas kanske. Men Blå framtid gagnas inte av att regeringen skulle falla och det eventuellt skulle bli nyval.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland