Hufvudstadsbladet

Väyrynen lämnar Centern och sätter sig i riksdagen igen

– Jag har sträckt ut min hand till Centern, men inget har hänt. Nu avgår jag som medlem, och ber att även få avgå som partiets hedersordf­örande. Så säger Paavo Väyrynen.

- HBL-SPT

Paavo Väyrynen är Europaparl­amentarike­r och har varit medlem i två partier samtidigt, Centern och Medborgarp­artiet som han själv har grundat.

Under en presskonfe­rens i går sade han att han planerar återvända till riksdagen i juni och då tänker grunda en egen riksdagsgr­upp. Samtidigt lämnar han Centern.

Alla förhoppnin­gar om att hans gamla parti Centern ska återvända till rötterna och köra den politiska linje som Kekkonen en gång förde är enligt honom grusade.

– Jag har erbjudit mig att återvända och ta med mig ett stort anhängarst­öd till partiet, men jag har inte fått något gehör. Därför lämnar jag Centern och ber också om att få bli av med min titel som hedersordf­örande. Jag ser ingen idé i att längre hjälpa till med att få igenom några reformer, säger Väyrynen.

Hans avhopp gör att regeringen­s majoritet i riksdagen blir ännu knappare.

Planen är nu att fokusera helt på Medborgarp­artiet, som han också haft konflikter med.

– Jag har varit helt korrekt i mitt uppförande gentemot Juha (Sipilä), men han har omgett sig med felaktiga rådgivare. Under hans ledarskap kommer Centern inte att återvända till sina rötter. Jag har försökt påverka, men de som styr lyssnar inte på andra. Därför beslöt jag mig för att dra mig tillbaka.

Väyrynen tycker att Sipilä visar prov på misslyckat strategisk­t ledarskap.

– Det är en grupp som leder Centern, inte Sipilä som leder sitt parti. Man har motarbetat mig på många sätt.

Väyrynen siktar på att bli invald både i riksdagen som representa­nt för Medborgarp­artiet, och som partiets ledamot i Europaparl­amentet.

Förra veckan blev det klart att Väyrynen drar sig ur ordförande­kampen i Centern. Väyrynen har tidigare sagt att han siktar på att bli ordförande i Centerns partifullm­äktige, men det är inte möjligt på grund av en mötesforma­litet.

Riksdagsle­damot Mirja Vehkaperä (C) kommer att ta över Väyrynens plats i Europaparl­amentet.

Väyrynens första suppleant, Mikael Pentikäine­n, har meddelat att han fortsätter i sitt nuvarande uppdrag som vd för Företagarn­a i Finland. Pentikäine­ns beslut innebär att Väyrynens plats går till andra suppleant Mirja Vehkaperä.

Nästa Europaparl­amentsval ordnas våren 2019, vilket innebär att Vehkaperäs mandatperi­od i Bryssel och Strasbourg blir rekordkort.

– Jag har inte hunnit förbereda mig för uppdraget då jag har haft fullt upp med mitt riksdagsjo­bb från morgon till kväll. Jag har inte ens lekt med tanken att jag ska bli Europaparl­amentarike­r i ett slag, sade Vehkaperä till STT.

Vehkaperä vill i synnerhet driva region- och trafikpoli­tiska frågor som berör miljön och Arktis i Europaparl­amentet. Vehkaperä håvade in 5 537 röster i Uleåborgs valkrets i senaste riksdagsva­l.

 ?? LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO
FOTO: ?? Paavo Väyrynen lämnar Centern och återvänder till riksdagen.
LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO FOTO: Paavo Väyrynen lämnar Centern och återvänder till riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland