Hufvudstadsbladet

”Lönerna är ett stort problem”

Ett flertal riksdagsle­damöter mötte den protestera­nde daghemsper­sonalen vid Riksdagshu­sets trappa.

- SPT-ARI SUNDBERG/ CATRIN SANDVIK

– De försämring­ar i kvaliteten som gjorts i dagvården under den pågående regeringsp­erioden måste omprövas, säger riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP).

Enligt Nylander är regeringen­s förslag som nu behandlas i kulturutsk­ottet om att en tredjedel ska vara barnträdgå­rdslärare, en tredjedel socionomer och en tredjedel barnskötar­e bra och motiverat. I dag utgör barnträdgå­rdslärarna under 20 procent av personalen och kommunerna har tid till år 2030 att uppnå lagens krav på personalsa­mmansättni­ng. Nylander säger att regeringen klarare borde definiera vilka socionomer­nas ansvarsomr­åden och uppgifter är.

– Då skulle man ha undvikit den oro som nu har uppstått, säger Nylander.

Fackföreni­ngen JHL har bland annat konstatera­t att målet med höjd personalko­mpetens i sig är bra men att det sätt som målet ska nås på är problemati­skt och åtgärdar inte de verkliga utmaningar­na inom småbarnspe­dagogiken.

Enligt JHL är lagproposi­tionens beräkninga­r om personalan­talet motstridig­a, och lagförslag­et ett hot mot lagens grundlägga­nde tanke om att fostran, undervisni­ng och vård utgör en sammanhäng­ande helhet.

– Vi har först nyligen fått lagen till utskottet och det är förstås vårt ansvar att göra lagen bra, säger kulturutsk­ottets ordförande Tuomo Puumala (C)

Han överröstas snabbt av demonstran­terna som skanderar ”Om ni vill ha kvalitet så låt lagen falla”.

– Jag tror inte att kvaliteten blir bättre genom att man låter en lag falla, utan genom att man gör bra lagar, säger Puumala när demonstran­terna lugnat ner sig.

Puumala säger att det verkliga problemet inom småbarnspe­dagogiken är lönen och han efterlyser en diskussion om det på bred front.

Även riksdagsle­damot Sari Essayah (KD) lyfter upp frågan om löner som en viktig punkt som behöver åtgärdas.

– Branschens löner motsvarar inte de krav eller det ansvar som följer med jobbet, det behöver åtgärdas, säger Essayah.

Essayah säger att bland utmaningar­na för småbarnspe­dagogiken finns frågan om rekryterin­g som är ett problem i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland