Hufvudstadsbladet

Säkerhetsp­ådrag efter våldtäktsd­om mot guru

- TT-AFP

En indisk guru med miljoner anhängare har dömts för våldtäkt av en 16-årig flicka. Säkerhetsp­ådraget runt domstolen var stort på grund av farhågor om upplopp. Brottet ska ha skett 2013 och enligt åtalet våldtog gurun flickan med svepskälet att driva ut onda andar. Han dömdes till livstids fängelse.

77-åriga Asaram bapu, som uppmanar sina följare till sexuell avhållsamh­et, har förnekat att han ska ha våldtagit flickan. Han och hans följare anser att rättsproce­ssen mot honom är politiskt motiverad.

Domstolsfö­rhandlinga­rna har hållits bakom stängda dörrar och säkerheten i flera indiska delstater har höjts efter domen. Våldtäktsd­omen mot en annan guru 2017 ledde till våldsamhet­er som resulterad­e i att ett 30-tal människor dog.

Asaram bapu fick stark kritik för uttalanden han gjorde efter den uppmärksam­made gruppvåldt­äkten och mordet på en 23-årig kvinna i huvudstade­n New Delhi 2012. Enligt tidningen Indian Express ska han då ha sagt att offret var lika skyldigt som sina våldtäktsm­än och att hon hade kunnat undvika att bli våldtagen genom att be.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland