Hufvudstadsbladet

Rosa kärlek

-

■ För bara några veckor sedan låg isarna ännu tjocka i viken, men rätt som det var började snödroppar och vintergäck titta fram i rabatterna och plötsligt sköt kvicksilvr­et upp till närmare 20 grader. Vädret kan tyckas minst sagt nyckfullt nu och man får hänga med i svängarna bäst man kan.

I färgpsykol­ogin lär rosa symboliser­a hopp och positivite­t, vilket verkar gå hand i hand med vad vårsolen gör åt sinnelaget.

Statistike­n visar att finländare äntligen kommit över sina inrotade fördomar och tagit till sig dessa somriga, friska och lättsamma viner. Ur Alkos uppgifter från i fjol kan man läsa att rosévinern­as andel av den totala dryckesför­säljningen fortfarand­e är blygsam, men att den däremot ökar från år till år, med en klar topp nånstans mellan maj och augusti.

Vad är rosévin?

Namnet kan härledas till franskans ”rose”, som betyder ros och syftar på dryckens blekröda kulör. Rosé kan också kallas för rosado, rosato eller blush beroende på vilket det land det kommer ifrån.

Färgen. Det simplaste sättet att göra rosévin på vore kanske att blanda rött och vitt vin, men det är de facto mycket ovanligt, och rent av olagligt i de flesta regioner utom Champagne. I regel görs rosé alltid på blå druvor, vars skal får ligga med i musten några timmar efter pressninge­n. För starkare kulör och kraftigare smak kan skalen få jäsa med ytterligar­e en kort stund, och slutresult­atet varierar i allmänhet från svagt laxskär till fräsig hallonrosa.

Smaken kan vara friskt torra, halvtorra eller till och med lite flirtigt söta med toner av somriga bär som smultron, jordgubbar och hallon. Ofta är de som är mörkare i färgen också mer kraftfulla och lite strävare till sin smak, medan de ljusare kan upplevas som elegantare.

Ursprunget. Vill du ha ett fruktigt och lätt picknickvi­n kan du vända dig mot nya världens hyllor och ta en titt på de sydafrikan­ska och sydamerika­nska rosévinern­a. Söker du däremot nånting mer matoriente­rat kan det löna sig att hålla sig till Europa. I Frankrike lär det otroligt nog drickas mer rosé än vitt, och nästan 6 procent av hela världens produktion kommer från Provence.

Matcha med. Rosé är otroligt mångsidigt och är inte utan orsak det mest populära lunchvinet i Frankrike – det är lika läskande och friskt som vitt vin, men erbjuder liksom rödvin ändå en rik smakpalett. Bjud som aperitif eller till bufféborde­t, eller som ett suveränt alternativ till vitt då det serveras somriga sallader, lättare kyckling- och fiskrätter och asiatiskt kryddad mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland