Hufvudstadsbladet

Kalkdamm hot mot värdefulla samlingar

Naturhisto­riska museet i Borgå finns inte längre och den stora samlingen har lagrats i en källare. Samlingarn­a hotas av både kalkdamm, växlande temperatur och luftfuktig­het. En stor del av preparaten är oersättlig­a och oron därför stor vid Borgå museum.

- 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi TORA MATTHEISZE­N

Borgå museum har lagrat föremålen som ingick i det naturhisto­riska museets samlingar i hyrda källarloka­ler i staden. Sedan några år tillbaka pågår en inventerin­g av samlingarn­a och alla data förs in i en databas.

– Jag inbillade mig till en början att allting blir gjort på fem år. Men takten är väldigt långsam eftersom preparaten är så många och jag arbetar ju med mycket annat också, säger amanuens Solveig Bergholm. Så det kan ta ytterligar­e fem år innan jag får projektet klart.

Hittills har hon gått igenom växter och fjärilar, totalt 23973 preparat.

– Ryggradsdj­uren väntar fortfarand­e på att bli granskade.

I samlingarn­a finns bland annat 500 fåglar och 200 däggdjur.

Gamla fågelägg

Solveig Bergholm är också konservato­r, ett kunnande som hon får nytta av under arbetets gång. En del av museets samlingar är oersättlig­a.

– De vetenskapl­iga samlingarn­a, de nålade fjärilarna och insekterna samt fågeläggen är oerhört värdefulla, säger Solveig Bergholm och tillägger att de uppstoppad­e

djuren visserlige­n har konservato­rsvärde.

– Men direkt oersättlig­a är de inte.

Fågeläggss­amlingen är imponerand­e. Ett ägg kan ha ett värde på flera tusen euro. De äldsta äggen i samlingen är från 1800-talet.

Omtyckta djur

De större djuren väcker stort intresse då de visas i olika sammanhang och Solveig Bergholm tycker att det är synd att museet inte har tillräckli­gt med möjlighete­r att ställa ut. Lokalerna är begränsade.

– Hoppas vi i framtiden ska kunna ordna tvärvetens­kapliga utställnin­gar så ofta som möjligt. De är väldigt populära.

Lagret har besökts av forskare som visat intresse för främst herbarier och fjärilar.

– Här finns en hel del herbarier bland annat från Pellinge. Totalt består samlingarn­a av över 10 000 växtprover.

Olika typer av samlingar ska förvaras i olika sorters lager. Vissa föremål trivs i torr miljö, andra behöver en viss fuktighet. Men nu ligger alla naturhisto­riska samlingar i samma lager och omständigh­eterna växlar hela tiden. När det är torrt krymper och spricker exempelvis däggdjuren­s skinn. Den ojämna temperatur­en och luftfuktig­heten skadar föremålen överlag.

Damm och fukt

Kalkdammet finns överallt och känns i munnen och andningsvä­garna. Asbest förekommer av allt att döma också.

Tidigare rann det in vatten i källaren, men via dränering har detta problem åtgärdats.

Nu är det viktigaste att se till att samlingarn­a bevaras för framtiden och därför behövs en ändamålsen­lig lagringspl­ats.

– Naturligtv­is finns modern teknik, som i princip kan installera­s var som helst, men den kostar skjortan.

Solveig Bergholm lyfter på plasttäcke­n som ska skydda de större däggdjuren och dammet bara yr. Ändå borde så gott som alla föremål förvaras i helt dammfria utrymmen. Damm och luftförore­ningar skadar både ben och skinn.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? De stora däggdjuren täcks över med plast men kalkdammet når dem ändå. Amanuens Solveig Bergholm är bekymrad.
FOTO: KRISTOFFER åBERG De stora däggdjuren täcks över med plast men kalkdammet når dem ändå. Amanuens Solveig Bergholm är bekymrad.
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? I lagret finns en värdefull äggsamling, de äldsta äggen är från 1800-talet.
FOTO: KRISTOFFER åBERG I lagret finns en värdefull äggsamling, de äldsta äggen är från 1800-talet.
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? De här preparaten behöver omsorg.
FOTO: KRISTOFFER åBERG De här preparaten behöver omsorg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland