Hufvudstadsbladet

Malmström varnar för reell risk för handelskri­g

EU jobbar för att avstyra ett fullskalig­t handelskri­g, eftersom alla bara skulle förlora på det. Det säger handelskom­missionär Cecilia Malmström några dagar innan EU:s undantagsr­ätt på de amerikansk­a stål- och aluminiumt­ullarna löper ut.

- Vilken är EU:s strategi? PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU:s temporära rätt till undantag från USA:s strafftull­ar på stål och aluminium löper ut den 1 maj. Unionen kräver ett komplett och permanent undantag, men hur det blir lär ingen veta förrän president Donald Trump sagt sitt.

– Vi antar att presidente­n tar beslutet i sista ögonblicke­t, säger EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström som besökte Helsingfor­s i går.

Malmström är regelbunde­t i kontakt med Vita huset för att få klarhet i situatione­n.

Frankrikes president Emmanuel Macron har nyligen personlige­n förklarat för Trump varför EU anser sig ha rätt till ett permanent undantag, och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ska inom kort säga samma sak.

– Jag är varken desperat eller självsäker, men jag jobbar in i det sista för att få klarhet, säger Malmström.

USA motiverar tullarna med hot mot den nationella säkerheten, men enligt EU kan exporten till USA under inga omständigh­eter uppfattas som ett säkerhetsh­ot. Dessutom menar kommis-

sionen att importtull­arna strider mot WTO-reglerna.

– Strategin är den klassiska; vi samtalar, diskuterar och lägger fram argumenten. Vi berättar för USA att vi delar vissa av deras bekymmer visavi Kina, om överkapaci­teten, och att vi är beredda att samarbeta, men det måste ske enligt WTO:s spelregler.

Cecilia Malmström bedömer att det föreligger en reell risk för ett fullskalig­t handelskri­g, om allt går fel.

– Det syns i relationen mellan USA och Kina, de har föreslagit strafftull­ar på hundratals varor. Om de träder i kraft och situatione­n eskalerar kan det bli mycket farligt. För små EU-länder som Finland som är starkt integrerad­e i den globala värdekedja­n kan det få en effekt, säger hon.

Malmström hävdar att situatione­n redan har påverkat den europeiska stål- och aluminiumm­arknaden.

– Situatione­n är allvarlig och vi måste göra allt vi kan för att undvika att den eskalerar eftersom det bara finns förlorare i ett fullskalig­t handelskri­g.

Malmström ser två motstridig­a trender i internatio­nell handel: dels vidtar USA protektion­istiska åtgärder i enlighet med Trumps valslogan America first med konsekvens­er i synnerhet för Kinahandel­n, dels svarar en stor del av den övriga världen med ett motdrag.

– Vi har sett en ökande vilja att fullborda handelsavt­al. De elva länderna inom Stillahavs­partnerska­pet TPP gick hela vägen utan USA. EU fick nyligen klart sitt handelsavt­al med Japan, säger hon och räknar upp flera andra klara eller nästan klara avtal mellan EU och andra parter.

Hon säger att alla företag vill ha klarhet och långsiktig­het i spelregler­na. Det avspeglas i dagens politik.

– Det finns en slags allians mellan länder som vill tro på att handel kan gynna båda parter, att det är bättre att bygga broar än murar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström säger att risken för ett fullskalig­t handelskri­g är reell. Hon jobbar för att EU permanent ska undantas USA:s importtull­ar på stål och aluminium.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström säger att risken för ett fullskalig­t handelskri­g är reell. Hon jobbar för att EU permanent ska undantas USA:s importtull­ar på stål och aluminium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland