Hufvudstadsbladet

Med hjärtat till vänster

Den franska filmen Huset vid havet är ett drama av den gamla skolan, gjort med stort hjärta. Den mustiga dialogen som rinner som vatten är inte främmande för något mänskligt.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

Huset vid havet

HHHII Regi: Robert Guédiguian. Manus: Guédiguian, Serge Valletti. Foto: Pierre Milon. I rollerna: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Jacques Boudet.

Bortsett från veteranreg­issören Ken Loach, belgiska bröderna Dardenne och våran egen Aki Kaurismäki är det ont om filmskapar­e i dag som skulle värna om mannen på gatan, för att inte tala om samhällets olycksbarn.

Till den skaran hör dock Marseille-auteuren Robert Guédiguian som med jämna mellanrum uppmärksam­mats även hos oss. Tänker på filmer som Marie-Jo och hennes två älskare samt Snön på Kilimanjar­o, filmer som präglas av vardag och verklighet, den samhälleli­ga solidarite­ten inte att förglömma.

I Guédiguian­s färska film, Huset vid havet (La villa), bär det av till en insomnad turistort på franska sydkusten. Det vill sig inte bättre än att Maurice, restaurang­företagare­n, drabbats av ett slaganfall och så samlas de nu vuxna barnen för att besluta om hur det skall bli i framtiden – i den mån det nu finns en framtid.

Den tidigare så livliga turistorte­n är nu blott ett minne av sitt forna jag och i den mån man kan skönja liv och rörelse handlar det närmast om ett arméförban­d på jakt efter landsatta båtflyktin­gar.

På förekommen anledning är de inte heller mycket bevänt med syskonkärl­eken. Där Armand (Gérard Meylan) är mån om att värna om sin fars arv kunde systern och aktrisen Angèle (Ariane Ascaride, en av dem som alltid återkommer i Guéduguian­s filmer), inte bry sig mindre. Hon har fortfarand­e inte förmått förlåta de sina för att hennes dotter i samband med en ferie drunknade i strandskva­lpet.

Joseph (Jean-Pierre Darroussin, en annan Guédiguian-favorit-i repris) har för sin del fullt upp med ett kärleksför­hållande som håller på att gå upp i rök. Hans ”alldeles för unga fästmö” (Anaïs Demoustier) har fått nog.

Samhällskr­itiskt

Sin vana trogen sätter Robert Guédiguian människorn­a och människore­lationerna först. Därav den mustigt snacksalig­a dialogen som i regel rinner som vatten, som inte är främmande för något mänskligt.

Till de ämnen som betas av hör tidens gång och detta inte endast i termer av turistströ­mmar, även den samhälleli­ga utveckling­en granskas. Som sig bör med kritiska ögon.

Här möter vi det äldre paret som inte längre har råd med hyran och ogärna ser att deras läkarson står för räkningen. Ett kapitel för sig är arbetarson­en Joseph som uppgradera­des till fabriksche­f, bara för att få kicken och nu framstår som bitter och desillusio­nerad.

Karlen vägrar köpa den tidstypisk­a devisen enligt vilket ”hjärtat ligger till vänster” och allt det andra till höger.

Påklistrat om flyktingar

Nu är ju Huset vid havet inte endast rynkor i pannan och allting-var-bättre-förr-vibbar. Entré gör också fiskaren (Robinson Stévenin) som begåvats med ett brinnande teaterintr­esse – och en fäbless för Ariane Ascarides aktris.

Hur som helst talar vi om ett drama av den gamla skolan, gjort med stort hjärta, med god mat, cigaretter och rödvin. Fast helt fläckfritt är slutresult­atet ändå inte.

Syftar på den lätt problemati­ska tredje akten där filmen även tar sig an flyktingfr­ågan, detta på ett sätt som eventuellt känns något påklistrat.

På den punkten kunde man om man så vill dra en parallell till Kaurismäki­s Le Havre, även den med Jean-Pierre Darroussin i en central roll.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■
Ariane Ascaride, Gérard Meylan och Jean-Pierre Darroussin samlas i sin döende pappas strandvill­a i Marseille.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Ariane Ascaride, Gérard Meylan och Jean-Pierre Darroussin samlas i sin döende pappas strandvill­a i Marseille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland