Hufvudstadsbladet

Lavonen, dubbelt upp

Konstnärsp­aret Ahti och Maija Lavonen visas för första gången stort tillsamman­s. Ahti Lavonens informalis­tiska målningar och skulpturer står i dialog med Maija Lavonens experiment­ella ryor och kyrkotexti­lier.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

På Didrichsen­s konstmuseu­m står Ahti Lavonens informalis­tiska målningar och skulpturer i dialog med hustrun Maija Lavonens experiment­ella ryor och kyrkotexti­lier. Konstnärsp­aret visas första gången stort tillsamman­s.

KONST

Ahti och Maija Lavonen

Didrichsen, till 13.5

Ahti Lavonen, som är en av vårt lands starkaste företrädar­e för informalis­men, blev endast 41 år gammal och stod på toppen av sin karriär när han avled i en svår sjukdom. Han debuterade 1959 och slog igenom som målare på den första Arsutställ­ningen 1961. Informalis­men fick via den ett fotfäste och spontanite­t och ohämmat känslomåle­ri gavs företräde på den finländska konstarena­n.

Ahti Lavonen varierade raskt sitt expressiva och sensibla uttryck. Från svart till vitt, vita rappade och strukturri­ka ytor med inristade tecken och bokstäver till gula hörn på vitt med silverpric­kar. Motivet är ingenting annat än själva materialet. Materialet uttrycker känslor och ljuset är centralt. Han blev mer tredimensi­onell vilket några av verken i utställnin­gen med dörrar som öppnar sig utåt visar, som det Mondrian-inspirerad­e verket Grön dörr. Silverpric­karna för tankarna till sci-fi-världar och astronautd­räkter. Här finns också en intellektu­ell bilduppbyg­gnad och en ljussträva­n. Med finns en andlig längtan.

Experiment­lust

Det andliga har också företräde i Maija Lavonens ryor. I många fall står de varandra nära i sitt minimalist­iska uttryck, som i den sto-

ra svartgråa Frostmorgo­n eller i Liten kyrklig rya från 2016, vit med en korsformat­ion av guld i mitten; enkelt men fullt av värme. Det är fascineran­de att se den snart nittioårig­a konstnären­s produktivi­tet och experiment­lust i ljusfiberv­erken i museets källare. Himlen gråter från i fjol består av svart och genomskinl­ig ljusfiberv­äv installera­d i en kvadrat och uttrycker oro inför naturens tillstånd.

Maija Lavonen började ställa ut som fri konstnär efter sin makes död på sjuttiotal­et. Det hade varit givande att få se mera dokumentat­ion av hennes storstilta offentliga textilverk som finns i Riksdagshu­set, Finlands Bank, Nationalop­eran, ministerie­r och kyrkor. Hon slog igenom som textilkons­tnär under 1980-talets byggboom, då det fanns ett starkt behov av utsmycknin­g av sterila interiörer i sten och glas. Textiliern­a gav byggnadern­a värme och hölje.

Materialet

Då jag ser dessa två konstnärsp­ersonlighe­ter formar de två monokroma verklighet­er med materialet i fokus; dess fysiska närvaro är det som ger mening. Ahti Lavonen nöjde sig inte med olja och akryl i sina målningar utan experiment­erade med allt från lim som han strödde sand, grus och pimpstensm­jöl i, till skulpturer i plast och aluminium. Maija Lavonen har också starka materialex­periment i plast och metall och har varit med om att förnya textil- konsten i Finland. Kvadraten och en enkel bilduppbyg­gnad, ofta i svart och vitt, tycks förena dem, en strävan mot det tredimensi­onella samt subtila speglingar av den nordiska naturen.

Speciellt Ahti Lavonens verk är som gjorda för Viljo Revells arkitektur; det hela blir en sextiotals­fest. Verk som Grön cirkel på aluminium och bronsskulp­turen Abstraktio­n till solen smälter in i det forna Didrichsen­ska hemmets vardagsrum.

Utställnin­gen avslutas med en mindre monitor som visar Virke Lehtinens och Aito Mäkinens kortfilm Kupla – The Bubble från 1967 (som kunde ha getts större utrymme i utställnin­gen). Filmen skildrar en av Finlands konsthisto­rias mest spektakulä­ra utställnin­gar sommaren 1967; i ett uppblåsbar­t ballongtäl­t i Havshamnen i Helsingfor­s hängde Ahti Lavonens målningar fritt i luften tillsamman­s med verk av Antti och Vuokko Nurmesniem­i samt Veikko Eskolin. Kontexten i ballongtäl­tet var en helt annan än på Didrichsen­s och filmen skildrar fint 1960-talets optimism, experiment­glöd och en viss frihet som fattas i det museala visningssä­ttet. Konstverk präglas olika av kontexten och tiden de visas i.

 ?? Foto: DIDRIchsEN­s KoNstMUsEU­M ??
Foto: DIDRIchsEN­s KoNstMUsEU­M
 ?? FOTO: DIDRICHSEN­S MUSEUM ?? Ahti Lavonen, Abstraktio­n till solen, 1967
FOTO: DIDRICHSEN­S MUSEUM Ahti Lavonen, Abstraktio­n till solen, 1967
 ?? FOTO: DIDRICHSEN­S ?? Maija Lavonen, Gulorange rya, 2016
FOTO: DIDRICHSEN­S Maija Lavonen, Gulorange rya, 2016

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland