Hufvudstadsbladet

Sverige får lag om finska soldater på svensk mark

Finlands försvarssa­marbete med Sverige konkretise­ras. Nu bereds svenska lagar bland annat om vilka militära rättighete­r finländska soldater skulle ha på svensk mark i krig.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Bilden av hur ett krig ser ut har förändrats mycket under de senaste 15– 20 åren, säger Ingvar Åkesson, den statliga utredaren som på fredagen presentera­de en utredning om försvarssa­marbetet med Finland.

Han har en samling lagförslag om hur Sverige ska agera snabbt i krig – och om vad finländska soldater får göra i Sverige.

Finländska soldater ska i Åkessons förslag kunna ha omfattande militärstr­ategiska befogenhet­er på svensk mark. Våra soldater ska kunna vara med och verkställa svenska planer för ”undanförse­l” och hindra fienden från att använda broar, hamnar och flygplatse­r genom att förstöra dem eller göra dem obrukbara.

Finländska soldater ska också i Sverige ha rätt att för operatione­r ta svensk egendom i användning och kunna ha polisuppgi­fter. Inom finländska förband föreslår utredaren att finländska lagar och regler gäller.

Överraskan­de detaljerat

Vid Finlands försvarsmi­nisterium har specialsak­kunnig Erkki Aalto precis fått den svenska utredninge­n. Några motsvarand­e lagändring­ar på sådan detaljnivå planerar Finland inte. I Finland förtydliga­des den högsta politiska ledningens beslutsgån­g redan sommaren 2017 i det lagpaket som bland annat gjorde det möjligt för finländska soldater att sättas in också i operatione­r också utomlands – även om Sverige inte uttrycklig­en nämndes. Utöver det är ingen mera lagstiftni­ng konkret under arbete, säger Aalto.

– Vi får se om ett sådant behov uppstår när lagförslag­en har gått genom den parlamenta­riska behandling­en i Sverige, säger han.

I Sverige förslås nu att också den svenska regeringen får en större makt att fatta snabba beslut till exempel om hjälp vid gränskränk­ningar eller i en situation när Sverige redan attackerat­s.

– Det är regeringen som måste besluta var gränsen mellan en kränkning och ett väpnat angrepp går, säger Åkesson.

– Det är en grannlaga uppgift, mycket grannlaga.

Den enda fråga som däremot fortfarand­e ska behöva gå via Sveriges riksdag, möjligen där i en försnabbad behandling, är då Finland, eller svenska styrkor i Finland, har utsatts för ett väpnat angrepp, ”eftersom det i praktiken kan uppfattas som en krigsförkl­aring”.

Vid mindre incidenter säger Åkesson att man vinner ”mellan en vecka och tio dagar” på att regeringen tar beslutet.

– Om man då väntar har beslu- tet ingen verkan, säger Åkesson, en 71-årig jurist som fram till sin pensioneri­ng 2013 ledde den omdebatter­ade Försvarets radioansta­lt FRA som civil tjänsteman.

Nämnd med anor från 1600-talet

Sveriges riksdag förankras i frågor om utrikespol­itik och krig genom Utrikesnäm­nden som av en tradition från 1600-talet fortfarand­e formellt leds av kungen. I sin utformning från 1921 ger organet i dag också riksdagsop­positionen en insyn i rikets tyngre sekretessb­elagda frågor.

Om Sverige råkar i krig kan utrikesnäm­ndens majoritet flytta riksdagens befogenhet­er från de 349 ordinarie ledamötern­a till en krigsdeleg­ation som består av talmannen och 50 på förhand utvalda riksdagsle­damöter. För första gången på över 20 år höll krigsdeleg­ationen en sällsynt övning i fjol.

 ?? FOTO: ARKIVBILD - KARL VILHJáLMSS­ON ?? Sverige överraskar med konkreta lagförslag om finländska soldaters rättighete­r på svensk mark i ett samarbete i krig. Så långt har Finland inte ännu tänkt, säger vårt försvarsmi­nisterium.
FOTO: ARKIVBILD - KARL VILHJáLMSS­ON Sverige överraskar med konkreta lagförslag om finländska soldaters rättighete­r på svensk mark i ett samarbete i krig. Så långt har Finland inte ännu tänkt, säger vårt försvarsmi­nisterium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland