Hufvudstadsbladet

Stockmann kan stänga tjugo Lindexaffä­rer

Stockmanns resultat för årets första kvartal låg på minus, och koncernen planerar att stänga ett flertal av sina Lindex-klädbutike­r för att minska på förlustsif­frorna.

- SPT

Stockmannk­oncernens första kvartalsra­pport för 2018 uppvisade som väntat förlustsif­fror. Stockmanns omsättning var 202,4 miljoner euro och det justerade rörelseres­ultatet var 24,8 miljoner euro på minus.

Skillnader­na till det första kvartalet för 2017 är inte stora. För ett år sedan var koncernens omsättning aningen större, 216,9 miljoner euro, medan rörelseför­lusten var 25,1 miljoner.

– Resultatet för vårt första kvartal var på fjolårets nivå, såsom vi hade uppskattat. Vår omsättning minskade, men bruttomarg­inalen ökade, säger Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n i koncernens rapport.

– Våra lagernivåe­r är på en sund nivå, och således var rabatterna under första kvartalet betydligt mindre än år 2017. Vi förväntar oss att en liknande marginalut­veckling fortsätter under resten av året.

Det som också händer under resten av året är att Stockmann stäng- er ett flertal av sina Lindex-klädbutike­r. Under det första kvartalet uppvisade Lindex en rörelseför­lust på 15,9 miljoner euro med en omsättning på 114,8 miljoner.

Enligt Veijalaine­n kan Stockmann stänga över tjugo Lindexaffä­rer.

– Eftersom marknaden för prisvärt mode förändras snabbt, kommer Lindex att noggrannar­e se över sitt butiksnätv­erk. Förlustbri­ngande butiker kommer att stängas, säger vd:n i kvartalsra­pporten.

Det är inte första gången som Stockmann kör ner delar av sin verksamhet. Under de senaste åren har koncernen varit tvungen att avstå från bland annat sina elektronik- och matavdelni­ngar. Matavdelni­ngen Delikatess­en såldes i fjol till S-gruppen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland