Hufvudstadsbladet

Så ser uttalandet ut

- TT/Klas Widestrand

I och med det historiska mötet mellan Kim-Jong Un och Moon Jae-In skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska verka för att slutgiltig­t skapa fred mellan grannlände­rna. Nedan följer ett referat av de viktigaste punkterna i uttalandet.

Kärnvapenn­edrustning

●● I uttalandet står det att Sydoch Nordkorea har ett ”gemensamt mål att genom total kärnvapenn­edrustning skapa ett Korea fritt från kärnvapen”. Vidare står det att båda länderna ser Nordkoreas aviserade åtgärder i frågan som ”mycket viktiga och essentiell­a för en kärnvapenn­edrustning av Koreahalvö­n”.

Fredsavtal

●● I år är det 65 år sedan vapenvilan utlystes mellan Nord och Syd. Detta vill de båda länderna hedra genom att aktivt arbeta för att sluta fred. Detta ska ske genom att involvera antingen USA eller både USA och Kina i förhandlin­garna mellan Nord- och Sydkorea.

Besök i Pyongyang

●● De båda ledarna har kommit överens om att hålla kontakten genom både regelbundn­a samtal och fysiska möten. Mot bakgrund av detta har president Moon Jae-In tackat ja till att besöka Pyongyang i höst.

Familjeåte­rföreninga­r

●● Nord och Syd har enats om att snabbt lösa de humanitära frågor som uppkom när Korea delades. Därför har de båda länderna sagt ja till att fortsätta med återföreni­ngsprogram­men på nationella frihetsdag­en den 15 augusti.

Gemensamma idrottslag

●● Under vinter-OS i Sydkorea uppträdde Nord och Syd under samma flagg vid några tillfällen, bland annat i damishocke­yn. Detta kommer man att fortsätta med i framöver, bland annat i Asian Games som hålls senare i år.

Militär nedrustnin­g

●● Nord- och Sydkorea har enats kring att samordna en militär nedrustnin­g, som ska ske gradvis i takt med att spänningar­na minskas och förtroende­t länderna emellan ökar.

Stopp på kriget

●● De två ledarna meddelade inför den koreanska befolkning­en och övriga världen att kriget på den koreanska halvön är slut och att en ny fredsera därmed har tagit början. Ett formellt fredsavtal finns dock inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland