Hufvudstadsbladet

Ferraris behandling av Räikkönen kritiseras fränt

Kritiken mot Ferrari och hur de behandlar Kimi Räikkönen växer. Inte bara internatio­nellt utan, och det är det mest överraskan­de, också i Italien där Scuderia i vanliga fall behandlas som något heligt.

- FREDRIK AF PETERSENS

Pino Allieve, som är en av de mest tongivande journalist­erna hos Gazetta dello Sport, skriver att stallet använder den finländska föraren som en bonde i schack. Någon som offras för att någon annan skall få en fördel.

– Under depåstoppe­n använder man Kimi för att se till att man kan orsaka problem för exempelvis Valtteri Bottas och på så sätt ge Sebastian Vettel en fördel. Stallets taktik i år mot Räikkönen är riktigt taskig, säger Allieve.

– Vi i pressen har i några år kritiserat Kimi för han inte kört bra men sedan början av den här säsongen är det en helt annan Kimi Räikkönen. Han visar en helt annan kämpaglöd och gör att vi påminns om världsmäst­aren Räikkönen. Det borde också Ferrari ha lagt märke till. I stället straffar och stoppar man honom genom strategisk­a beslut. Vettels välbefinna­nde verkar vara det enda som betyder något.

Inte ensam

Starka ord då de kommer från en så erkänd expert som Allieve, som också analyserar formel 1 för en tv-kanal.

Allieve är inte ensam i sin kritik.

– Så som man behandlar Kimi undrar jag hur länge harmonin i stallet kommer att finnas kvar, frågar Andrea Cremonesi, som också har skrivit om formel 1 i många år.

Det finns fler som har samma uppfattnin­g. Mika Häkkinen stämmer in i kören.

– Säsongen har startat bra för Räikkönen och för mig verkar det som om årets bil och Pirellis nya däck passar hans körstil, säger den dubble världsmäst­aren.

– Han gillar en bil där han ”känner” framaxeln, som svarar direkt när han styr in i en kurva och som absolut inte är understyrd.

”Redan bestämt sig”

Pat Symonds, som är teknisk chef i VM-serien, är en man med många års erfarenhet. Både som ingenjör och chef. Engelsmann­en är övertygad om att Ferrari redan bestämt sig för att satsa på Sebastian Vettel och inte Räikkönen då det gäller kampen om VM-titeln. Och han baserar det på Scuderias taktik eller brist på taktik för Räikkönen i samband med Kinas GP.

Man bestämde sig för att inte kalla in finländare­n för ett däcksbyte för att hjälpa tysken och det är inte första gången man agerar på det sättet. Det var väl något av ödets ironi då säkerhetsb­ilen kom ut och hjälpte ”Iceman” till en tredje plats.

Vettel? Åtta efter ha blivit påkörd av Max Verstappen.

– Ferrari måste bestämma sig för hur de vill tävla. Det sätt de använde Räikkönen i Kina var olyckligt. Att låta honom stanna kvar ute så länge för att stoppa de andra. Och för att vara helt ärlig så fungerade det inte. När konkurrent­erna kom i kapp var hans däck så slitna att det var enkelt för dem att köra om. Så den taktiken var inte särskilt klyftig.

Räikkönen fåordig

Vad säger Iceman själv? Inte mycket. Som vanligt. – Säsongen kommer att gå upp och ner och små detaljer kommer att bli avgörande. Nyanser kommer att vara skillnaden mellan seger och nederlag. Vilket stall som är starkast kommer att variera beroende på banan, hur kallt eller varmt, hur däcken slits och många andra detaljer, säger Räikkönen.

– I exempelvis Kina lönade det sig att komma in och byta däck för med andra däck var man mycket snabbare.

Ok Iceman säger det inte rakt ut men det är utan tvekan en känga riktad mot den eller de på kommandobr­yggan, som bestämde att han skulle stanna ute och vara en bromskloss för alla som utmanade Vettel.

Efter loppet i Shanghai fick Kimi självklart frågan om strategin.

– Jag vet inte, Jag tycker att loppet var ok, svarade Iceman. Men den som lyssnade noga kunde höra, eller var det bara en inbillning, en viss irration i rösten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? ■
Kimi Räikkönen kör bättre än på flera år men Ferrari behandlar honom som en gammal matta.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSE­V ■ Kimi Räikkönen kör bättre än på flera år men Ferrari behandlar honom som en gammal matta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland