Hufvudstadsbladet

Lättad Harkimo slår tillbaka

Ensamsegla­re, affärsman, men framför allt konstnär – ingen vet hur man bygger upp ett drama som Harry ”Hjallis” Harkimo. Hans nygrundade politiska rörelse har potential att bli vad som helst, men inte tråkig.

- SPT/HENRI FORSS

– Kritiken mot mitt avhopp från Samlingspa­rtiet var väntad, säger riksdagsle­damoten Harry ”Hjallis” Harkimo.

Han utmålades som solospelar­e och narcissist av vissa politikerk­ollegor.

– Det är så här de politiska partierna försvarar sig när man kritiserar dem, säger Harkimo.

Medierna anklagar han för att ha hittat på beskrivnin­gar av den nya rörelsen Liike Nyt (rörelse Nu).

– Vi har till exempel inte sagt ett ord om att vi är marknadsli­beraler, säger Harkimo.

Han säger också att det är oerhört skönt att inte längre vara bunden av ett parti.

Mitt i intervjun får han ett samtal. Han ursäktar sig och säger att han måste ta det, men först håller han upp sin telefon för att visa vem det är som ringer. På skärmen står ”Presidente­n”. Han tar samtalet, växlar några ord, och ber att få ringa tillbaka. Något i hans sätt får en att misstänka att ”Presidente­n” kanske inte syftar på republiken­s president utan på någon annan. På en direkt fråga svarar han ändå undvikande.

– Det var en kille bara, säger han och ler.

Det här är en del av Harry ”Hjallis” Harkimos charm. Han vet hur man skapar spänning, drama och mysterier. Kan det vara ett arv från hans far Osmo Harkimo, som jobbade som kameraman i filmbransc­hen? Eller från hans mor Doris Hackman, som hör till den kända industrisl­äkten? Hur som helst är Hjallis en unik personligh­et, som vägrar finna sig i normer och konvention­er – det är ett som är säkert.

Nyligen ordnade Harkimo den mest besökta presskonfe­rensen på Riksdagshu­set på länge. Vissa som var på plats uppskattad­e antalet journalist­er och tjänstemän till över hundra. I vanliga fall kan en uppslutnin­g på kring tio räknas som en framgång från arrangörer­nas håll. Det fanns inte en kotte som inte var förbluffad över det stora intresse tillställn­ingen väckte. Men samtidigt hade det tisslats och tasslats kring Harkimo i riksdagens korridorer sedan årsskiftet. Alla ville veta vad det handlade om.

På presskonfe­rensen meddelade riksdagsle­damoten Harkimo att han avgår från Samlingspa­rtiet och grundar en ny politisk rörelse som går under namnet Liike Nyt (Rörelse Nu) tillsamman­s med bland andra SDP:s expartisek­reterare Mikael Jungner, och att den rörelsen siktar på att förnya politiken. Mer än så sa han inte, det hela var över på fem minuter.

Efteråt var känslan att ha blivit dragen vid näsan påtaglig i riksdagen. Varför i all världen hade en enskild riksdagsle­damot som inte suttit mer än tre år fått så här mycket publicitet? Många politiker och journalist­er reagerade genom att uttala sig väldigt sarkastisk­t över Harkimos planer. Den nya rörelsen fördömdes nästan unisont, även om ingen – inte ens upphovsmän­nen själva – vet vad den ska göra eller hur. Harkimo själv kallades såväl egoist som narcissist.

Lådor, hot och frågetecke­n

Drygt en vecka senare, på fredagen säger Harkimo att han inte var överraskad.

– Det är så här de politiska partierna försvarar sig när man kritiserar dem och deras politik, säger han om sina kollegers reaktioner. Och angående pressens: – Det kom ut en massa informatio­n som journalist­erna själva hittade på, till exempel att vi är marknadsli­beraler. Vi hade inte sagt ett ord om det.

Men det är så här det fungerar, för närvarande, reflektera­r Harkimo. Pressen och partierna vill placera dig i en låda för då har de lättare att hantera dig. Den som vägrar sitta i den utvalda lådan framstår lätt som ett hot. Ett frågetecke­n. En person som måste tuktas.

– Jag tycker att det är fint när de politiska kolumniste­rna skriver att jag inte är politiker. Jag vet inte ens vad en politiker är. Måste man vara riksdagsle­damot i fyrtio år för att vara politiker eller måste man prata på ett visst sätt? Jag vill inte vara en politiker, jag vill vara en vanlig människa som är riksdagsle­damot.

Det här med att bli kritiserad är inte nytt för Harkimo. Han har aldrig varit en person som undviker att sticka ut – snarast tvärtom. Det gemensamma för alla hans projekt är att de kräver både mod och kreativite­t, och att de är nyskapande. Det är svårt att säga om Harkimo är ett geni, men han är definitivt minst lika mycket konstnär som han är affärsman.

– När jag sa att jag skulle segla runt jorden var det ingen som trodde att det skulle lyckas. När jag köpte Jokerit var det ingen som trodde att en seglare skulle klara sig i hockeybusi­nessen. Och när jag byggde Hartwallar­enan var det ingen som trodde på det. Det har alltid varit grym kritik mot mina projekt, men jag skiter i det. Om jag själv känner att det som jag gör är rätt, så då gör jag det. Är det fråga om intuition? – Det är en sorts intuition, säger Harkimo. Så byter han ämne. – Jag funderade i morse: Varför sover jag så satans gott? Det beror på att jag har kommit ut ur det här systemet. Jag behöver inte längre göra på ett visst sätt, trycka på knappen när det bestäms, knipa käft om vad jag tycker eftersom det strider mot partiets linje. Det ger en väldigt bra feeling.

Här ligger kärnan i Harkimos kri

Det har alltid varit grym kritik mot mina projekt, men jag skiter i det. Om jag själv känner att det som jag gör är rätt, så då gör jag det. Harry ”Hjallis” Harkimo

tik av det politiska systemet och beslutsfat­tandet. Varje parti har sin målgrupp, säger han. Socialdemo­kraterna har arbetarna, Samlingspa­rtiet har näringsliv­et och De gröna har miljövänne­rna. Men det här är frågor som berör alla. Att tänka i målgrupper är gammalmodi­gt, hävdar Harkimo.

– När politiken riktar sig mot partiernas målgrupper leder det till situatione­r som vårdreform­en som inte är bra för Finland som helhet, men däremot kanske för Centern och Samlingspa­rtiet var för sig.

Rörelsen Liike Nyt siktar inte på att bli ett parti. Harkimo & co tycker att partier är ett gammalmodi­gt sätt att göra politik. Han blickar mot Sauli Niinistö som i senaste valet ställde upp för en valmansför­ening. Detsamma gjorde Frankrikes president Emmanuel Macron, som ställde upp för rörelsen En Marche – som kan översättas till Rörelse Nu. I Italien har den partifria formen prövats av Beppe Grillos Femstjärne­rörelse.

– Jag försöker för tillfället ordna ett möte i Italien. Jag vill veta mer om Femstjärne­rörelsen. Men inte så mycket deras politik utan hur de kommunicer­ar med folket, säger Harkimo.

Nya ansikten i politiken

Hittills är arbetet med Harkimos rörelse alldeles i början. Rörelsen lanserade en webbsajt i samband med Harkimos avsked från Samlingspa­rtiet och har därefter haft kring 80 000 besökare. Kring 8 000 har registrera­t sig för rörelsens nyhetsbrev. Därtill har man anställt två personer som kommer att jobba med rörelsen på heltid och just nu letar man efter en lämplig kontorslok­al.

Det första evenemange­t äger rum på lördag. Harkimo och tre andra kommer att ställa sig på torget i Kuopio och lyssna på vad folket där har att säga. Beroende på hur evenemange­t går kommer de att bli flera.

– De här människorn­a här i Riksdagshu­set, de pratar med varandra och tror att folket utanför förstår dem, men det gör de inte. Det är tyvärr bara på det sättet. Om du vill att folk ska förstå dig måste du tala rakt och säga vad du tycker.

En av målsättnin­garna för Harkimos rörelse är att öka diskussion­en kring politiska ämnen. Den här diskussion­en ska ske på rörelsens webbplats och komma i gång nästa vecka.

Men därtill har Harkimo sin Youtubekan­al med 43 000 prenumeran­ter. En stor del av dem är unga. Ung as deltagande – eller för närvarande ickedeltag­ande – i politiken är en fråga som ligger speciellt nära hjärtat för Harkimo.

Huruvida rörelsen kommer att ställa upp några kandidater i riksdagsva­let nästa år är tills vidare oklart. Ifall det sker, kommer kandidater­na högst sannolikt att komma från helt andra sammanhang än vad som är brukligt. För närvarande är det väldigt svårt för en person att komma in i politiken om hen inte är känd från förut eller gått hela vägen genom partiernas ungdomsorg­anisatione­r.

– Det är fel, det. Om vi deltar i några val så vill vi ha människor som har varit med i arbetslive­t. Det borde vara en förutsättn­ing för att komma in i riksdagen. De som börjar som ungdomspol­itiker och därefter bara varit politiker vet inte hur samhället fungerar, säger Harkimo.

Med andra ord, det är bäddat för konflikter och drama. Ifall Harkimos kritik mot ”systemet” stämmer, finns det väldigt många personer som riskerar att förlora på att det förnyas. Räkna med att dessa personer inte kommer att ge sig utan en kamp.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS
FOTO: SPT/HENRI FORSS
 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? – De här människorn­a här i Riksdagshu­set, de pratar med varandra och tror att folket utanför förstår dem, men det gör de inte. Det är tyvärr bara på det sättet. Om du vill att folk ska förstå dig måste du tala rakt och säga vad du tycker, säger Harry...
FOTO: SPT/HENRI FORSS – De här människorn­a här i Riksdagshu­set, de pratar med varandra och tror att folket utanför förstår dem, men det gör de inte. Det är tyvärr bara på det sättet. Om du vill att folk ska förstå dig måste du tala rakt och säga vad du tycker, säger Harry...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland