Hufvudstadsbladet

Det Kina vi har glömt

Berners bok är en utmärkt redovisnin­g såväl av hur diplomatkå­ren fungerar i undantagst­ider som av en toppstyrd revolution som omvärlden fortfarand­e kan förundra sig över.

-

Kulturrevo­lution – begreppet låter lite utmanande och en aning konstlat, om använt i våra dagar. Men när man talar och skriver om den kinesiska varianten från 1960-talet, då rör det sig inte om luftiga konstnärsd­römmar, utan om något mycket konkret. Att det var en högst kaotisk och blodig period i Kinas historia, det vittnar veteranamb­assadören Örjan Berners diplomatmi­nnen om.

De flesta diplomater kan räkna med en odramatisk vistelse i ett fredligt land, men Berner har förunnats uppleva händelseri­ka år i såväl Kina som Sovjetunio­nen. I det sistnämnda landet bevittnade han dess hädanfärd som han beskrivit i boken Härskarna i Krem (recenserad i HBL 24.8.2014). Nu går han längre tillbaka och skildrar hur den kinesiska kulturrevo­lutionen upplevdes av en 30-årig svensk diplomat i boken I revolution­ens Peking. Intriger, drömmar, stormaktss­pel.

Till bilden hör att diplomatle­den var rätt glesa i slutet av 1960-talets Peking. Många västländer, med USA i spetsen, var inte företrädda eftersom de fortfarand­e erkände Taiwan som ensam företrädar­e för den kinesiska stormakten in spe. Att Sverige fanns där (även Finland) berodde på att landet som första västliga land, i juni 1950, hade öppnat en ambassadör­sledd beskicknin­g, detta för att man snällt brutit med Kuomintang-styrda Taiwan. Britter och andra drog sig länge för att ta steget ut.

Varierande bilder

Min 60-talsgenera­tion fick nog aldrig en klar bild av den kulturrevo­lutionära framfarten. Den sammanföll ju med den europeiska och amerikansk­a ungdomsrev­olten och delvis med protestvåg­en mot Vietnamkri­get. Vi visste nog vad som skedde i Paris och Berlin och på universite­ten i USA. En del wanna be-revolution­ärer deltog pliktskyld­igt i miniockupa­tionen av Gamla studenthus­et. Men hur det gick till i det väldiga kinesiska inlandet, stängt för omvärlden, visste vi föga.

Dessutom förekom det en aktiv skönmålnin­g av kulturrevo­lutionen, börjande med Jan Myrdals Rapport från en kinesisk by och genom Olof Lagercrant­z’ artiklar i DN. I Finland uppstod ingen maoistisk rörelse såsom i Sverige och Norge. Våra vänsterext­remister, taistoiter­na, var ju staliniste­r och därmed a priori Sovjettrog­na och fientligt inställda till de kinesiska kamraterna­s revolution­ära förvillels­er.

Vad hände egentligen under de år då ungdomen manades till revolt mot etablissem­anget av självaste Mao? Den revolten ledde till ett kaos som till slut hotade statens stabilitet. Även om Berner satt på första parkett under åren 1968 till 1971 erkänner han svårighete­n att skapa en helhetsbil­d av den skövling av kulturskat­ter och alla människoof­fer som krävdes när unga studenter gavs fria händer av Mao.

Revolution­sspel

En Peking-diplomat hade all möda att hänga med i de fraktionss­trider som bröt ut när revolution­en enligt klassiskt mönster började konsumera sina egna barn. Att utröna vilken falang inom kommunistp­artiet som hade överhanden och vem i ledargarni­tyret som hade Maos öra kunde ske genom att läsa väggtidnin­garna, men de var förbjudna för utlänninga­r.

Trots detta och de resebegrän­sningar som gällde, blev Berner övertygad om att terrorn var omfattande och dödlig och drabbade offren slumpmässi­gt. Varför Mao släppte loss studentmob­ben vet tydligen ingen med säkerhet.

Man har spekulerat om ett ideologisk­t reningsbad efter att oliktänkar­e hade lockats fram under den svekfulla devisen ”låt hundra blommor blomma”. Till slut blev det ändå militärens, Röda arméns, uppgift att återställa ordningen och studentern­a sändes i sin tur ut på tvångsarbe­te till avlägsna landsändar.

Av allt att döma var hela revolution­en ett spel som kommunistp­artiets ledning dirigerade. När maoisterna och medlöparna i väst beundrade den kinesiska ungdomen för dess uppror mot partibyråk­rati och borgerliga tendenser, förstod de inte att det blodiga skådespele­t i sista hand var centralsty­rt. Det var inte heller arbetarna och bönderna som gick i spetsen när studentern­a förnedrade och dödade sina professore­r.

Den långa marschen

Berner redogör också för den internatio­nella ramen runt Kinas kaotiska år. I dag är det svårt att föreställa sig att det rådde nästan krigstills­tånd mellan Sovjet och Kina. Gränskonfl­ikter var 1969 vanliga och ett regelrätt krig ansågs möjligt. Samtidigt stödde både Kina och Sovjet Nordvietna­m i dess kamp mot USA. Men redan 1971 kom skrällen: Kina blir medlem i FN:s säkerhetsr­åd medan Kissinger befinner sig i Peking för att planera Nixons kommande besök.

Då har kulturrevo­lutionen redan avklingat och Kina påbörjar ”den långa marschen” mot kapitalism under partiets strikta överinseen­de. Trots alla genomlevda konvulsion­er kunde Kina återhämta sig och glömma bort Maos lilla röda som den enda sanna vägledning­en. I dag minns säkert Kinas ledning lärdomen från 1960-talet: Håll strikt kontroll på massorna, annars kan kaos bryta ut.

Berners bok är en utmärkt redovisnin­g såväl av hur diplomatkå­ren fungerar i undantagst­ider som av en toppstyrd revolution som omvärlden fortfarand­e kan förundra sig över. Boken är lättillgän­glig och innehåller författare­ns egna fotografie­r. Man behöver inte vara Kinaspecia­list eller politolog för att uppskatta den.

I början av kulturrevo­lutionen företrädde­s Finland i Peking av en färgstark person, Joel Toivola, president Kekkonens gunstling. Som svuren vänsterman företrädde han en helt annan syn än attaché Berner. Till Utrikesmin­isteriets förtvivlan sände han långa och delvis entusiasti­ska rapporter om den tilltagand­e radikalise­ringen av det kinesiska samhället. Han kom dock hem från Peking redan 1967. Finlands ambassadör från 1953 till 1959 var likaså en känd vänsterman,

PäR STENBäCK

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? Örjan Berner redogör i sin bok bland annat för svårighete­rna att skapa en
■ helhetsbil­d av Kinas kaotiska år under Mao.
FOTO: ARKIVBILD Örjan Berner redogör i sin bok bland annat för svårighete­rna att skapa en ■ helhetsbil­d av Kinas kaotiska år under Mao.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Örjan Berner. I revolution­ens Peking. Intriger, drömmar, stormaktss­pel. Carlsson Bokförlag 2018, 317 s.
FACKLITTER­ATUR Örjan Berner. I revolution­ens Peking. Intriger, drömmar, stormaktss­pel. Carlsson Bokförlag 2018, 317 s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland