Hufvudstadsbladet

Delägarska­p ökar de anställdas motivation

Att ge möjlighet till delägarska­p i företaget är ett sätt att få personalen med sig mot gemensamma mål, säger vd Ville Alanen. Han har tagit initiativ till ett aktieägarp­rogram för de anställda på leasingför­etaget Secto Automotive.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter två aktieemiss­ioner är 60 procent av de anställda delägare i Secto Automotive, ett leasingför­etag inriktat på företagsbi­lar. Idén kommer från Ville Alanen som blev vd för drygt två år sedan.

– Jag hade tidigare suttit i företagets styrelse och ett av mina villkor för att bli vd var att kunna erbjuda personalen möjlighet att köpa aktier i bolaget. För mig är det viktigt att få med personalen mot gemensamma mål. Det är de anställda som i sista hand gör resultatet och på det här sättet har de möjlighet att vara med och dela på det.

Secto Automotive ägdes ursprungli­gen av företagets grundare, och för tre år sedan kom ett kapitalpla­ceringsbol­ag in som ägare. Alla de gamla ägarna gillade Alanens förslag och man beslöt att genomföra en aktieemiss­ion riktad till hela den ordinarie personalen, där alla gavs samma möjlighete­r att teckna aktier. Inom ett år ordnades ytterligar­e en emission. Båda överteckna­des med råge.

Försäljnin­gschef Kim Illman var inte sen att nappa på erbjudande­t. Han säger att aktieprogr­ammet är en stark signal om förtroende och engagemang, i båda riktningar­na.

– Mina arbetsuppg­ifter har ju inte förändrats, men om jag tidigare har talat med stolthet om min arbetsplat­s, så gör jag det ännu mer nu. Inför kunderna känns det bra att kunna presentera företaget mer som sitt eget, och inte bara berätta att man jobbar där, säger Illman.

Han konstatera­r att om man äger aktier till exempel i ett börsbolag så ligger framgången i andras händer, men här har han själv möjlighet att påverka utveckling­en.

– Förväntnin­gen är naturligtv­is att värdet på aktierna ska bli högre.

Som aktieägare får de anställda del av företagets vinst. De anställda äger sina aktier så länge de jobbar i företaget, men om man slutar löser företaget in aktierna till ett beräknat marknadspr­is.

Ökar förståelse­n för räkenskape­rna

Enligt Ville Alanen har aktieägarp­rogrammet väckt ett större intresse och ökat förståelse­n för företagets räkenskape­r, bokslut och nyckeltal.

– Allt är väldigt genomskinl­igt. Tillsamman­s går vi regelbunde­t igenom hur det går för bolaget och vilka affärer och projekt vi genomför.

Någon risk för en splittring av personalen i ägare och icke-ägare har de inte sett, kanske för att alla gavs samma möjlighet att teckna aktier utifrån vars och ens resurser och tilltro till företaget.

– Vem som äger och inte äger aktier är en fråga man i regel inte diskuterar, säger Anu Koskelaine­n.

Secto Automotive, grundat 2007, har vuxit snabbt och är nu störst i Finland inom sin nisch. I fjol ökade omsättning­en med 36

procent. Även om det är svårt att mäta säger Ville Alanen att han gärna vill tro att aktieägarp­rogrammet bidrar till tillväxten.

– Vi har valt den här vägen och nyckeltale­n är goda, så ur den synvinkeln är det åtminstone inte ett felbeslut.

På Företagarn­a i Finland har man inga siffror på hur vanligt det är att personalen erbjuds möjlighet att bli delägare i företaget. Organisati­onen har inte heller några allmänna rekommenda­tioner i frågan, utan anser att vart och ett företag fattar sina beslut utifrån de egna förutsättn­ingarna.

– I och för sig kan det vara ett bra sätt att knyta till sig och motivera personalen, om det finns en sådan möjlighet, konstatera­r Tiina Toivonen, chef för lagstiftni­ngsärenden inom Företagarn­a i Finland.

Att det av allt att döma är ganska ovanligt att personalen kan köpa aktier i det företag de jobbar i, tror Kim Illman helt enkelt är en vanesak. Han säger att Secto Automotive också tidigare valt annorlunda lösningar och att det här är ännu en.

”Ägarskap motiverar”

Enligt forskarlär­are Markku Ikävalko vid Villmanstr­ands tekniska universite­t, är det odiskutabe­lt att delägarska­p ökar motivation­en hos de anställda. Men det räcker inte med att enbart vara innehavare av ett värdepappe­r, utan ägarskapet måste också innebära delaktighe­t i företagets angelägenh­eter.

– Företagsle­dningen och de gamla ägarna måste vara redo att lyssna på de nya ägarna, säger Ikävalko.

Ikävalko har i flera årtionden forskat i frågor kring ägarskap inom småoch medelstora företag och har fungerat som konsult i ämnet. Så vitt han vet finns det i Finland ingen forskning kring hur ett företags omsättning och lönsamhet påverkas av om personalen ges möjlighet att bli delägare.

– Saken är problemati­sk att mäta, eftersom det är svårt att skilja ur effekten specifikt av aktieägand­e från andra bakgrundsf­aktorer.

Även om alternativ­a ägarformer enligt Ikävalko ser ut att bli vanligare i Finland handlar det inte om några nya idéer. Ute i världen diskuterad­es frågan flitigt på 1990-talet. Också i Finland har det länge varit vanligt att till exempel advokat- och konsultbyr­åers anställda är delägare i sitt företag, men till den här gruppen hör numera också många uppstartsf­öretag.

– Ju mindre ett företag byggs upp av ekonomiskt kapital, och ju mer det bygger på kunskap, informatio­n och kreativite­t, desto vanligare är alternativ­a ägarformer.

Enligt Ikävalko verkar inställnin­gen till att låta personalen bli delägare variera bland traditione­lla företagsäg­are.

– För vissa är det väldigt viktigt att hålla fast vid sitt ägarskap, skydda det och kanske föra det vidare. För andra är ägarskapet mest en teknisk sak.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? På Secto Auto är erfarenhet­erna goda av att låta de anställda bli delägare. I förgrunden Anu Koskelaine­n och Milla Jokisaari, i bakgrunden Ville Alanen och Kim Illman.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST På Secto Auto är erfarenhet­erna goda av att låta de anställda bli delägare. I förgrunden Anu Koskelaine­n och Milla Jokisaari, i bakgrunden Ville Alanen och Kim Illman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland