Hufvudstadsbladet

Tullbesked från Trump i dag

- HBL-SPT-TT

I dag väntas besked från USA:s president Donald Trump om EU får fortsatt undantag eller inte från tullar på stål och aluminium.

Skrotar Donald Trump undantaget för Finland och andra EU-länder införs tullar på 25 procent på stålexport­en.

Ståltullar­na har diskuterat­s i ett telefonmöt­e mellan Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May. Fler samtal är på gång. – Kommission­är Cecilia Malmström och (USA:s) handelsmin­ister Wilbur Ross har ett telefonsam­tal inplanerat. Kontakter på alla nivåer mellan EU och USA pågår. Vi är tålmodiga – men också förberedda, sade EU-kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas på sin dagliga pressbrief­ing i Bryssel i går.

Samma Ross sade i helgen, till nyhetsbyrå­n Bloomberg, att ”flera länder – men inte alla” kommer att ges undantag.

– Presidente­n har inte fattat något beslut ännu, fyllde USA:s finansmini­ster Steven Mnuchin i med i går.

Parallellt med USA-samtalen och arbetet med skyddstull­ar för EU:s stålindust­ri har EUkommissi­onen för två veckor sedan till Världshand­elsorganis­ationen (WTO) lagt fram en lista på USA-varor som kan få tullar om Trump slopar tullundant­aget för EU.

Det handlar om olika stål- och aluminiump­rodukter, men också bland annat juice, jeans, bourbon, motorcykla­r och smink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland