Hufvudstadsbladet

Iran förnekar attack

Ett stort antal iranier uppges ha dödats i robotattac­ker mot militärbas­er i Syrien – och Israel pekas ut som skyldigt. Men dagen efter ville varken Iran eller Israel kännas vid händelsen.

- TT/MARTIN MEDERYD HåRDH

Totalt uppges minst 26 personer ha dödats när robotar avfyrades mot två militäranl­äggningar i Syrien, i Aleppo- respektive Hamaprovin­sen, på söndagskvä­llen. Uppgiftern­a kommer från opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritan­nien.

– Givet målets natur är det troligt att det var en israelisk attack, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.

Även syriska statsmedie­r har rapportera­t om attackerna och beskrivit dem som en ”ny aggression” från landets fiender.

– Det är signifikan­t om det stämmer. Då är det den mest dödliga attacken hittills i Syrien som kan tillskriva­s Israel, säger Anders Persson, statsvetar­e och Mellanöste­rnkännare vid Lunds universite­t.

Men de två troliga huvudparte­rna förnekar inblandnin­g. Israels underrätte­lseministe­r Yisrael Katz säger att han ”inte känner till” attacken och Iran dementerar via statsmedie­r alla uppgifter om en attack och att någon iranier skulle ha dödats.

Det kalla krig som pågår mellan Iran och Israel blir allt hetare.

Bakom kulisserna ser Anders Persson ett strategisk­t spel med stora insatser:

– Det kalla krig som pågår mellan Iran och Israel blir allt hetare. Inbördeskr­iget i Syrien har varit långt och farligt och är inte slut än, men det känns som att det går mot en efterkrigs­fas som om möjligt kan bli ännu farligare, där alla regionala stormakter försöker positioner­a sig i det framtida Syrien.

Spänningen länderna emellan tilltog ordentligt när en annan militärbas i Syrien attackerad­es i början av april. Då dödades 14 personer, varav hälften iranier, och Iran utlovade hämnd. Den tycks så här långt ha låtit vänta på sig.

New York Times rapportera­r att stora vapenförrå­d – med runt 200 robotar som kan avfyras mot landmål – förstördes i söndagskvä­llens angrepp.

– Logiken i att inte ta på sig ansvaret för en attack är att man ger den andra sidan en möjlighet att rädda sitt ansikte. Det blir ett psykologis­kt spel där man ger dem en chans att inte känna sig tvingade att hämnas, säger Anders Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland