Hufvudstadsbladet

Regeringst­rion samtalade om intern tillit

Regeringst­rion höll på onsdagsför­middagen sitt krissamtal som Blå framtid bett om, sedan ledamoten Kaj Turunen hoppade av från Blå framtid till Samlingspa­rtiet.

-

Det var förra veckan som Blå framtid samlades till krismöte, då Kaj Turunen meddelade om sitt avhopp till Samlingspa­rtiet. Avhoppet fick känslorna att svalla och behandlade­s också i partistyre­lsen.

Partiordfö­rande Sampo Terho

krävde att regeringst­rion skulle sammankall­as. Av tidtabells­skäl skedde det först efter valborg och första maj.

Särskilt tärande på förtroende­t var, enligt Terho, att inget sades om avhoppet ett par timmar tidigare då trion träffats.

– Man kan inte agera så mot sina regeringsk­olleger, att man först dricker morgonkaff­e tillsamman­s i godan ro som om inget var i görningen, vid middagstid sticker kniven i ryggen, och på kvällen kallar det för en vanlig dag, sade Terho förra veckan.

I går träffades de för samtal, där De blå fick lägga fram sina synpunk- ter. Sampo Terho säger till STT att det var ett uppbygglig­t samtal, och att regeringen är funktionsd­uglig. Han säger också att De blå fick gehör för sina krav.

Kraven som partiet lade fram var att regeringen skulle garantera att regeringsp­rogrammet följs, också skrivninga­rna om EU och migrations­politiken, och att regeringen förbinder sig till att utföra de stora reformerna, landskaps- och vårdreform­en.

Terho säger att Blå framtid kommer att stå kvar utan fler avhopp i fortsättni­ngen. Partiet kämpar med ett väljarstöd på under två procent, enligt opinionsmä­tningar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Sampo Terho är nöjd med samtalet. Regeringen är funktionsd­uglig och Blå framtid fick gehör för sina krav.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Sampo Terho är nöjd med samtalet. Regeringen är funktionsd­uglig och Blå framtid fick gehör för sina krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland