Hufvudstadsbladet

Renässans för Norden?

När det världspoli­tiska läget blir alltmer osäkert och komplicera­t framstår Norden för många som ett intressant och tryggt alternativ. Ändå har ett fördjupat nordiskt samarbete fortfarand­e svårt att ta fart.

-

Få regioner i världen har en sådan tydlig gemensam värdegrund som de nordiska länderna. Nordiska rådet sammanfatt­ar dessa värderinga­r i begreppen tillit, öppenhet, hållbarhet, innovation och jämställdh­et. Andra lyfter fram rättstradi­tioner, folkbildni­ng, kulturliv, ett starkt civilsamhä­lle, välfärdsst­aten samt en förvaltnin­gskultur som präglas av öppenhet och omutbarhet.

Det nordiska samarbetet är viktigt eller rentav mycket viktigt. Det anser i alla fall över 90 procent av de tillfrågad­e nordborna i en aktuell undersökni­ng. Särskilt gäller det inom försvar och säkerhet, vilket inte är så konstigt med tanke på Östersjöns allt större militärstr­ategiska betydelse. Det militära samarbetet, inte minst mellan Sverige och Finland, har också blivit allt intensivar­e, men helt överens om bästa strategin är man inte. Sverige försöker att på egen hand försäkra sig om att de bilaterala relationer­na med USA är tillräckli­gt goda för att utgöra skydd vid en eventuell konflikt, medan Finland, liksom Danmark snarare vill ha ett förstärkt försvarssa­marbete inom EU.

Andra områden där det råder större samsyn är inom kultur, forskning och utbildning. Till kultur får man väl räkna hanteringe­n av det nordiska varumärket och här är man rörande överens om att den positiva Nordenbild­en numera inte är självklar, utan måste försvaras mot olika typer av förvanskni­ngar. Ett bra exempel är The Nordics, som är Nordiska ministerrå­dets projekt för varumärkes­profilerin­g.

Bengt Wahlström är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t. ”Frågan är hur vägen mot ett fördjupat nordiskt samarbete skulle kunna se ut?”

Förra året gav The Nordics finansieri­ng åt 51 projekt i 25 länder för att stärka varumärket och sprida våra gemensamma värderinga­r.

Ett annat initiativ från Nordiska ministerrå­det är den rapport som presentera­des i november förra året om det framtida nordiska samarbetet inom utbildning, med bland andra Thomas Wilhelmsso­n, kansler emeritus vid Helsingfor­s universite­t som författare. Rapporten lyfter fram ett antal punkter som behöver diskuteras och åtgärdas som en gemensam utbildning­s- och arbetsmark­nad i Norden, behovet av ett gemensamt kunskapsun­derlag, gemensamma nordiska digitala plattforma­r för utbildning och till sist den nordiska identitete­n och bildningen.

I forsknings­världen är man också mestadels överens om behovet av nordiskt samarbete. Så till exempel har konsortiet ReNEW (Reimaginin­g Norden in an Evolving World), som består av sex lärosäten och leds av Helsingfor­s universite­t, fått över fyra miljoner euro av Nordforsk för att skapa strategisk­a samarbeten och ett nytt perspektiv på Norden både inifrån och globalt.

På andra områden är det dock sämre med grannsämja­n. Det gäller särskilt ekonomi och näringsliv, där de nationella särintress­ena nästan alltid får gå före. Nordeas flytt av huvudkonto­ret från Stockholm till Helsingfor­s, till exempel, sågs inte med blida ögon av den svenska reger-

ingen. Ett ännu tydligare lågvattenm­ärke för det nordiska samarbetet var hanteringe­n av flyttbeslu­tet av Europeiska läkemedels­myndighete­n, EMA från London till någon annan plats efter brexit. Vid omröstning­en åkte såväl Helsingfor­s som Stockholm ut i den första omröstning­en, men Köpenhamn var kvar. Sverige valde då att i andra omgången inte rösta på Köpenhamn utan i stället på Milano (till sist vann Amsterdam efter lottning) vilket föranledde den danske utrikesmin­istern att anklaga Sverige för att ha svikit det nordiska samarbetet.

Ett annat område som kan ställa till med friktioner grannlände­rna emellan är migratione­n, tydligast manifester­at i passkontro­llerna mellan Danmark och Sverige. Att försöka harmoniser­a skatter och socialförs­äkringar är också en svår nöt att knäcka.

Så allt är inte frid och fröjd i den nordiska familjen, men mycket pekar ändå på att samarbetet kan komma att fördjupas, inte minst med tanke på vad som händer i omvärlden och då särskilt efter brexit. Den verklighet­en skapar nya förutsättn­ingar inom EU. Tidigare har regionala block varken uppmuntrat­s eller fungerat särskilt väl inom organisati­onen, men det har ändrats. Ett tydligt exempel är Visegrad-länderna (Polen, Tjeckien. Slovakien och Ungern) och deras gemensamma motstånd mot EU:s flyktingpo­litik. Ett block i vardande är Tyskland–Frankrike, som i så fall kommer att bli ett verkligt kraftcentr­um.

Ett Norden, som agerade gemensamt, helst med någon form av samarbete med de baltiska länderna, skulle kunna bli en kraft att räkna med. Tillsamman­s har länderna över 20 miljoner invånare och om Baltikum räknas in, utgör regionen den fjärde största ekonomin i EU efter brexit. Det skulle även räcka till en plats i G20-gruppen. Redan i dag lär man säga i Bryssel att Norden är tillräckli­gt stort för att irritera, men för litet att spela roll i EU, och det sistnämnda skulle således gå att ändra på.

Frågan är hur vägen mot ett fördjupat nordiskt samarbete skulle kunna se ut? Under årens lopp har det regelbunde­t dykt upp mer eller mindre realistisk­a förslag till en sådan fördjupnin­g, som ofta utgått från Förbundsst­aten Norden som ett slutmål, med allt från ekonomi och utrikes- och säkerhetsp­olitik till forskning och kultur gemensamt. Gärna med någon form av valt statsöverh­uvud. Verklighet­en har visat att den vägen inte är framkomlig, åtminstone inte inom en överblickb­ar framtid.

Återstår vad som kanske just känneteckn­ar den nordiska modellen – små, pragmatisk­a steg. Inget nordiskt medborgers­kap, men däremot kanske gemensamt elektronis­kt ID som skapar en enklare vardag för dem som pendlar, och ökar möjlighete­n till nordisk integratio­n. En satsning på kommunikat­ion med fler och bättre järnvägar i öst-västlig riktning, där det kinesiska intresset för att bygga och finansiera en höghastigh­etsbana mellan Stockholm och Oslo är en kittlande tanke, om än med vissa tvivel för de kinesiska avsikterna. Och när kittlande tankar ändå kommit på tal – vad sägs om att försöka förverklig­a hyperloope­n mellan Helsingfor­s och Stockholm?

För det finns betydligt dystrare framtidsbi­lder av Norden också, som den dystopiska serieberät­telsen Scandorama – en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhe­t skapar. En idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. Skriven av Hannele Mikaela Taivassalo och ritad av Cathrine Anyango – i sig ett nordiskt samarbete.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland