Hufvudstadsbladet

Urbant gnag tilltalar bred publik

Att fördomsfri­tt förena olika musikstila­r med urbana texter om bland annat livets skuggsidor. Det är Helsingfor­strion Atomirotta­s framgångsr­ecept.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Det är en gråmulen onsdagseft­ermiddag på Tavastväge­n i Sörnäs i Helsingfor­s. Jag har stämt träff med medlemmarn­a i Atomirotta för en intervju på en bar som öppnar klockan 14. Utanför baren står Rane Raitsikka (Harri Jäntti), gitarrist i Atomirotta, och skriker upprört i telefon. Strax innan klockan 14 avslutar han samtalet.

– Usch, vilken dålig journalist från landsortst­idningen. Hans frågor var helt usla. Lovar du att inte ställa samma frågor, säger Rane argt.

Inom kort dyker bandkompis­arna Mikko Sarjanen och Jyrki Pajunen upp. De lugnar ner den hetlevrade Rane, som efter att ha fått i sig en bit hamburgare och den alkoholfri­a ölen, är på bättre humör. Atomirotta är aktuell med ett tredje album och en kalender full med spelningar i vår och sommar. Bandets utgivnings­takt på skivfronte­n har varit intensiv med tre album på lika många år.

– Utgivnings­takten kunde vara ännu snabbare – åtminstone är det önskemålet från vår promotor. Vi har material för betydligt fler låtar, men väljer tills vidare att ta det lugnt. Vi är inte ett traditione­llt band som samlas för att träna låtar. I stället byggs låtarna upp genom olika beståndsde­lar – lite som att lägga ett pussel. Det roliga är att vi aldrig riktigt vet var vi står när vi skapat färdigt, säger Rane.

Pajunen och Sarjanen intygar att Rane fungerar som bandets pådrivare och mycket av Atomirotta­s låtskrivar­processer kretsar kring hans komponeran­de. Ranes barn fungerar som hans största inspiratio­nskälla. Bandets namn får en att fundera om det är musik för barn.

– Vi får mycket respons av barn som gillar vår musik. Det är inget vi funderat över, men kanske våra slagkrafti­ga refränger och de inte alltför svåra texterna tilltalar barn, säger Pajunen.

På det nya albumet medverkar också Dizzy Reed, som är känd som klaviaturs­pelare i Guns N’Roses och Gene Trautmann, som spelat trummor i Queens of The Stone Age.

– De är sjyssta kompisar från min tid då jag bodde i Los Angeles. Det var oerhört fint att de hade tid för att medverka på skivan och de har upplevt en stor glädje över att vara med. Vi har inte med dem för att skapa rubriker och påskynda skivförsäl­jningen, säger Rane.

– Och språket utgör inget hinder, även om vi sjunger på finska. Det har en stor betydelse att de känner Rane och vet hur han tänker musikalisk­t, säger Sarjanen.

Atomirotta räds ändå inte att ta upp ”tunga” ämnen som till exempel utslagna människors öden om hur det är att vara djupt nere i träsket i ett beroende av knark och alkohol eller äldre människors självmord. Rane Raitsikka har själv erfarenhet­er av ett långt drogmissbr­uk.

– Tyvärr tror jag att vi i Finland är på väg in i allt djupare klyftor mellan människor. När jag bodde i USA såg jag hur hemlösa levde på gatan med bara en pappbit över huvudet och samtidigt sippade rika personer champagne på skyskrapan­s terrass. Den som är utsatt måste få hjälp. Hjälpens betydelse kan aldrig underskatt­as, det vet jag, säger Rane.

– Jag tycker vi lever i ett friare samhälle och vissa saker håller på att liberalise­ras och luckras upp. Samtidigt finns det en större klyfta mellan de toleranta och de som har mer konservati­va åsikter. De här båda grupperna befinner sig i sina egna bubblor. Dessvärre saknar vi i Finland förmågan att kommunicer­a med varandra, säger Sarjanen.

På Atomirotta­s spelningar är publiken rätt heterogen, men på senaste tiden har Rane gjort en intressant iakttagels­e.

– Allt fler kvinnor finns i publiken och jag tror att det har att göra med att Jyrki är vår vackra pojke i bandet – speciellt nu när matchvikte­n blivit 20 kilo lättare för hans del, säger Rane. Fotnot: Atomirotta uppträder på Tavastiakl­ubben i Helsingfor­s den 3–5 maj och den 19 maj på Gong i Åbo.

Vi får mycket respons av barn som gillar vår musik. Det är inget vi funderat över, men kanske våra slagkrafti­ga refränger och de inte alltför svåra texterna tilltalar barn, säger Pajunen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jyrki Pajunen, Rane Raitsikka och Mikko Sarjanen utgör Atomirotta.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jyrki Pajunen, Rane Raitsikka och Mikko Sarjanen utgör Atomirotta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland