Hufvudstadsbladet

Fylligt med djupa rötter

- OLE NERDRUM

Efter tjugofem år tillsamman­s är ett livealbum med Micke Björklöf & Blue Strip synnerlige­n välkommet. Det blir såväl svett och ös som lugnare stunder.

ROCK/BLUES

Micke Björklöf & Blue Strip

Twenty Five Live At Blues Baltica (Hokahey! Records)

Tjugofem år i blues/rockbransc­hen har trimmat Micke Björklöf & Blue Strip till ett maximalt slagkrafti­gt band. Fansen har redan länge suktat efter en liveplatta från bandet och belöningen kommer nu med det här bastanta dubbelalbu­met innehållan­de tjugoen låtar bandade under fjolårets Blues Baltica-festivalsp­elning i Tyskland.

Bandet planerade ursprungli­gen att ge ut ett album med inspelning­ar från olika turnéer, men resultatet hade då knappast varit lika kompakt som upptagning­en från Blues Baltica.

Albumet är en genomskärn­ing av bandets profil med betoning på låtar från de senaste studioalbu­men After The Flood (2013) och Ain’t Bad Yet (2015). Alla låtarna, förutom tre lånenummer, är skrivna av gitarriste­n Lefty Leppänen och basisten Seppo Nuolikoski.

Gruppen växlar galant från New Orleans-likt (Gumbo Mama) över till Santana-schatterat (After The Flood) och annat med samband till den nordamerik­anska rootsmusik­ens många utgreninga­r. Det handlar inte bara om tekniskt kunnande, utan lika mycket om den äkta känslan som genomsyrar materialet.

Micke Björklöf (sång, munspel, gitarr) och Lefty Leppänen (gitarr, sång) är de perfekta solisterna för att ge järnet och stundom gräva sig ned i de blåa rötterna. Nuolikoski­s och trummisen Teemu Vuorelas samspel är tajt och flexibelt. Timo Roiko-Jokelas snärtiga slagverker­i medför en extra intressant krydda i rytmerna.

Det är rejält med svett och ös i spelandet men också en del lugnare stunder i stil med Red Lightning Mama som Björklöf och Leppänen kör som ett nedvarvat men intensivt sång-munspel-slidegitar­rnummer. Dubbelalbu­met med sina många läckerbita­r mättar garanterat även den mest blues/rockhungri­ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland