Hufvudstadsbladet

Minnen av broar

-

Med skräckblan­dad förtjusnin­g minns jag klaffbron i barndomsst­aden Björneborg. Bron sträckte sig över Kumo älv som flöt från flacka landskap mot det avlägsna havet. Som skolflicka sprang jag till klasskamra­ten Kirsti över bron vars spann välvde sig högt över älvens breda vattenspeg­el. När klaffbron öppnade sig i mörkret var jag rädd för att jag skulle störta ner i det svarta vattnet om jag blev bländad av bilarnas ljusknippe­n. Det har runnit mycket vatten under bron sen dess och andra broar har kommit i min väg.

Ingen har ångrat ett brobygge har någon sagt. Men det finns broar som önskats ogjorda. I tät dimma som utplånade det skära och förgyllda och allt som hade en form återsåg jag nyligen Suckarnas bro i Venedig. Barockbron från 1600 leder från domstolen i Dogepalats­et över kanalen Rio di Palazzo till det gamla fängelset. Över bron släpades både Casanova och Galilei till sina fängelsehå­lor. Poeten Lord Byron gav bron dess namn och skapade myten om att fångarna skulle ha suckat djupt då de för sista gången såg dagsljuset genom brons två små fönster.

Det finns också broar som man drömmer om. När jag var reseledare på Sicilien på sjuttiotal­et var maffian en myt och seriösa journalist­er kunde på fullaste allvar avfärda tanken på Cosa Nostras existens. Men jag visste bättre, jag såg ju svartklädd­a män viska i varandras öron och bilar med ihjälskjut­na människor i.

En dag åkte jag med en grupp kulturella tanter upp mot Etna. I detta uppskruvad­e sällskap fanns en till synes ofarlig dam, kanske journalist eftersom hon antecknade allt jag sa då vi körde förbi svarta stelnade lavafält. När vi på avstånd kunde skönja Messinasun­det och Karybdis strömvirve­l berättade jag min version av maffian, en romantiser­ad rövarhisto­ria om maffians järngrepp i Syditalien besatt av blodshämnd, korruption och mord.

Med ungdomlig självsäker­het påstod jag att så länge det inte fanns en bro som skulle spänna över Messinasun­det för att förena Sicilien med Italien skulle det ärevördiga sällskapet härska under ytan. Hör och häpna. Kort efter att journalist­damen med anteckning­sblocket rest fick jag med posten en researtike­l som hon hade skrivit i HBL. Min tes om brobygget stod som lockande rubrik, en inkastare till allt det andra jag berättat som hon också fångat svart på vitt, utan att nämna källan.

Snart kommer kanske världens största hängbro att föra över Messinasun­det. Knappast min förtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland