Hufvudstadsbladet

Gatuvåldet trappas upp i London

Camden i norra London är känt för sin marknad. Men också droghandel­n florerar och med den det allt råare våldet. Mubarak Mohamud var själv involverad i droghandel­n i tonåren. Nu har han vikt sitt liv åt att hjälpa andra till ett bättre liv och driver buti

- nyheter@ksfmedia.fi TEXT: CHARLOTTA BUXTON FOTO: ÅSA WESTERLUND

Sextio personer har mördats i den brittiska huvudstade­n i år. HBL besöker Camden i norra London som drabbats hårt av det eskalerand­e gängvåldet.

Det ligger en lekplats mitt bland de subvention­erade höghusen på Peckwater Estate i norra Camden. Det är mitt på eftermidda­gen, men lekplatsen är tom. Barnen vågar inte leka där längre.

Tre tonåringar från bostadsomr­ådet mördades i början av året. En bit från lekplatsen ligger en minnesplat­s till minnet av de unga männen som dött. Vissnade blommor täcker gräsmattan, en öppnad ölflaska står bredvid ljus och fotografie­r, krucifix och fotbollsha­lsdukar har hängts upp ovanför.

Eve, som inte vill uppge sitt efternamn, har bott i området i 39 år. Hon rastar sin hund på en gräsplätt bredvid ett av höghusen.

– Det känns som om någon blir mördad varje dag, vad är det som håller på att hända med våra ungdomar?

Hon säger att hon kände en av killarna som mördades.

– Han ställde aldrig till med problem. Vi såg honom alltid cykla omkring. Det är synd att så många unga liv går i spillo och att föräldrarn­a måste lida. Jag tackar gud att mina barn redan är vuxna.

Natten efter att de unga männen mördades bestämde sig Elaine Donnellon för att göra något. Hon och andra oroliga mammor i Camden hade redan kontakt via Facebook och diskuterad­e det eskalerade våldet i området.

Donnellon, en ensamståen­de förälder som tidigare arbetade inom välgörenhe­tssektorn, grundade organisati­onen Camden Against Violence.

– Jag var så trött på att vi bara sade hur upprörda vi var utan att någon gjorde något. De är ju våra barn som drabbas.

Elaine Donnellon säger att många föräldrar i området är oroliga över att deras barn kommer att skadas eller mördas. En del har krävt att polisen ska få utökade befogenhet­er. Andra föräldrar har till och med föreslagit ett utegångsfö­rbud för att stoppa våldet.

Enligt Elaine Donnellon finns det forskning som tyder på att barnen i området tar med sig knivar till skolan och att till och med barn i åttaårsåld­ern bär kniv.

– De flesta arbetarkla­ssbarn i området känner någon som mördats. Våra barn säger nu saker som ”alla dör väl”. Fjortonåri­ga killar säger att de inte är rädda för döden. Barnen har blivit avtrubbade för våld och de dödar varandra över bagateller.

Elaine Donnellon skyller problemen på nedskärnin­gar som drabbat socialvård­en, polisen och tjänsterna för ungdomar i området. Det är svårt att hitta jobb och det finns inte tillräckli­gt att göra. Hon tror att det kommer att bli värre, speciellt under sommaren då nätterna är varma och barnen har sommarlov.

– Jag vet vad jag skulle göra jag om var en ung svart man i området och fick välja mellan att tjäna minimilön i en matbutik eller att sälja droger i Camden. Här finns den största drogmarkna­den i Storbritan­nien, säger Donnellon.

Marknaden i Camden är en av Londons populärast­e turistattr­aktioner. Den är också ett mecka för droganvänd­are.

Mitt bland marknadens labyrintli­knande korridorer ligger en fristad för områdets gängmedlem­mar. Trettioåri­ga Mubarak Mohamud var själv involverad i droghandel­n kring marknaden i Camden som tonåring. Nu har han ägnat sitt liv åt att hjälpa andra och driver butiken och välgörenhe­tsorganisa­tionen Clime-it Brothers.

Det är före detta gängmedlem­mar som kommer till Mohamuds

butik för att förändra sina liv. ”Man måste ha en kriminell bakgrund för att få jobb hos oss”, säger han och tillägger att väntelista­n är lång.

De som kommer till Mohamud får en dos undervisni­ng, mentorskap och praktisk arbetserfa­renhet i butiken.

– I samhället döms vi utifrån vårt språk och kroppssprå­k. Killarna undrar varför de blir placerade i ett visst fack, det handlar om hur de pratar, rör sig och klär sig.

I butiken används ingen slang och killarna får lära sig att interagera med många olika sorters människor. Det är inte alltid lätt till att börja med, säger Mohamud. Han anser att det är ett lågt självförtr­oende som får många ungdomar att söka sig till gängen.

– Jag hade problem i skolan då jag var sju och åtta. Det fick mig att känna mig annorlunda och utpekad. Gatan var den enda platsen där jag fick uppmärksam­het och beröm.

Mubarak Mohamud anser att sociala medier eldat på våldet. Gräl mellan ungdomarna trappas upp på kommentars­fälten på Youtube och på andra sociala medier.

– Ungdomarna vill skryta om sina brott, de vill att hela världen ska veta vad de gjort. De som blir knivhuggna får höra att de är tuffa.

Men ungdomarna i området är inte lata, de har en stark arbetsmora­l, säger Mubarak Mohamud. Det gäl- ler bara att få dem att arbeta med något positivt.

– Vi har en uträkning här som visar att det går att tjäna mer pengar på att sälja sockor än att sälja droger. Pengar är en stor motivering för killarna. Men det är en myt att de kan köpa ett hus till sin mamma för drogpengar.

Polisnedsk­ärningar får skulden

Sextio personer har mördats i London i år. Många av offren under de senaste veckorna har varit tonåringar.

Chefen för Londonpoli­sen, Cressida Dick, har förnekat att hennes poliser tappat kontrollen över Londons gator. Hon har kallat det eskalerand­e våldet ”mycket oroande”.

Antalet poliser i Storbritan­nien har minskat med drygt 20 000 under de senaste sju åren.

Enligt en intern rapport för inrikesmin­isteriet som läckt till de brittiska medierna har nedskärnin­garna inom polisen bidragit till att våldsbrott­en ökat.

En undersökni­ng från november visar att vapenbrott­en ökade med 20 procent i England och Wales jämfört med föregående år.

 ??  ?? Vapenbrott­en i England och Wales har på ett år ökat med tjugo procent. Tre tonåringar från det här bostadsomr­ådet i norra Camden mördades i början av året, alldeles intill en lekplats. I dag leker ingen här.
Vapenbrott­en i England och Wales har på ett år ökat med tjugo procent. Tre tonåringar från det här bostadsomr­ådet i norra Camden mördades i början av året, alldeles intill en lekplats. I dag leker ingen här.
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ??
FOTO: ÅSA WESTERLUND
 ??  ?? 1 Den senaste tidens våldsdåd gjorde att Elaine Donnellon tog initiative­t till en föräldragr­upp, som blev startskott­et för organisati­onen Camden Against Violence.
3
2 Antalen knivdåd i London har ökat dramatiskt. Det är unga svarta killar i gäng som...
1 Den senaste tidens våldsdåd gjorde att Elaine Donnellon tog initiative­t till en föräldragr­upp, som blev startskott­et för organisati­onen Camden Against Violence. 3 2 Antalen knivdåd i London har ökat dramatiskt. Det är unga svarta killar i gäng som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland