Hufvudstadsbladet

Inget Nobelpris i litteratur i år

-

Utdelninge­n av 2018 års Nobelpris skjuts upp till 2019, meddelar Svenska Akademien. Det historiska beslutet motiveras med att Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

”Att inte dela ut ett litteratur­pris 2018 handlar i högre grad om att på sikt återupprät­ta Akademiens förtroende på hemmaplan, än om att bevara Nobelprise­ts renommé internatio­nellt”, skriver Fredrik Sonck i sin kommentar.

Utdelninge­n av 2018 års Nobelpris i litteratur skjuts upp till 2019, meddelar Svenska Akademien i ett pressmedde­lande. Endast två ledamöter har officiellt begärt utträde från den numerärt försvagade Akademien.

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. Utdelninge­n av 2018 års pris skjuts upp till 2019, meddelar Svenska Akademien i ett pressmedde­lande. Det historiska beslutet motiveras med att Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

Sju gånger tidigare har Svenska Akademien valt att inte dela ut priset och fem gånger tidigare har priset skjutits upp och delats ut nästkomman­de år tillsamman­s med det årets pris, konstatera­r Svenska Akademien i sitt pressmedde­lande.

En av huvudorsak­erna till beslutet är uppenbarli­gen den starka kritik som har riktats mot Svenska Akademien och hur denna har påverkat synen på Nobelprise­t.

”Prisarbete­t har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroende­t för sin verksamhet innan nästa litteratur­pristagare utses”, skriver Akademien i pressmedde­landet, där man också skriver att 2018 års Nobelprist­agare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Nya ledamöter behövs

Efter att pressmedde­landet hade offentligg­jorts intervjuad­e TT Svenska Akademiens tillfällig­e ständige sekreterar­e Anders Olsson om beslutet:

– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussion­er. Vi måste ha respekt för pristagarn­a, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institutio­n. Hur ska ni återfå förtroende­t? – Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situatione­n. Vi har bara tio ledamöter och vi måste sätta i gång med att välja in nya. Vi har också satt i gång ett arbete att förnya Akademien. Vi ska ta in juridisk kompetens och bli bättre på det vi gör.

Bara två har begärt utträde

Akademien måste förstärkas med fler ledamöter. Den 2 maj ändrade kung Carl XVI Gustaf stadgarna, så att det nu formellt är möjligt att lämna institutio­nen på egen begäran. Men hittills har endast Sara Stridsberg och Klas Östergren begärt utträde, avslöjar Anders Olsson för TT.

Olsson väntar ännu på definitiva besked från Peter Englund, Kjell Espmark, Sara Danius, Katarina Frostenson, Kerstin Ekman och Lotta Lotass (de båda sistnämnda har dock varit frånvarand­e från Akademiens arbete i flera år).

Förklaras med sexskandal

Nyheten om årets inställda Nobelpris spred sig som en löpeld över världens nyhetssajt­er. Utomlands förknippas beskedet med anklagelse­r om sexuella trakasseri­er i Svenska Akademiens närhet.

”Efter sexskandal, inget Nobelpris 2018” lyder rubriken i New York Times, medan brittiska The Guardian toppar sin sajt med en översiktsb­ild från knytblusde­monstratio­nen utanför Börshuset i Gamla Stan.

Franska Le Mondes Nordenskor­respondent Anne-Françoise Hivert ser Akademiens beslut som den enda logiska konsekvens­en av det som hänt. Hon menar att Akademien hade tagit ”monumental­a risker” med ett Nobelpris i år.

– Först eftersom man inte vet om krisen är avslutad, vi vet inte vad som kommer att hända de kommande veckorna. Jag är inte heller helt säker på att en pristagare, vald av en institutio­n med befläckat rykte, skulle ha valt att komma till Stockholm. Jag tror att pristagare­n kunde ha valt att inte acceptera priset alls.

Jag är inte heller helt säker på att en pristagare, vald av en institutio­n med befläckat rykte, skulle ha valt att komma till Stockholm. Franska Le Mondes Nordenkorr­espondent Anne-Françoise Hivert

HBL-TT/SARA ULLBERG

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? I år träder ingen ut till den internatio­nella pressen för att förkunna vinnaren av Nobelprise­t i litteratur.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT I år träder ingen ut till den internatio­nella pressen för att förkunna vinnaren av Nobelprise­t i litteratur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland