Hufvudstadsbladet

Dags för gillet att gilla läget

Herrklubba­r har en stämpel av tradition, nostalgi, och konservati­sm över sig. Men Handelsgil­let i Helsingfor­s måste leva mer i nuet.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Vi ser framför oss propert klädda herremän i gamla pösiga lädermöble­mang inpyrda i cigarrök och med whiskyångo­r hängande i luften i panelklädd­a rum med jakttrofée­r på väggen. Herrklubba­rna härstammar från en tid då umgänget över könsgränse­rna inte var lika naturligt och lätt som nu. Många av dem uppstod under en tid då också yrkeskårer­na var starkt könssegreg­erade.

Handelsgil­let i Helsingfor­s är en förening som i praktiken har varit en herrklubb under hela sin 160åriga existens. Sex kvinnor finns i gamla medlemsreg­ister, de flesta strax efter sekelskift­et vid 1900talets början.

I teorin fanns tidigare inga hinder för kvinnor att bli medlem, men i praktiken har ingen kvinna antagits på 75 år. Trots detta måste gillet av någon konstig anledning år 2003 också de facto skriva in i sina stadgar att kvinnor inte kan vara medlemmar.

Efter att ha varit en förening för svensktala­nde personer blev den då en förening för svensktala­nde män.

Vid det laget hade jämställdh­eten i samhället blivit viktig och kvinnor hade redan för länge sedan på bred front kommit in i och tagit plats i näringsliv­et i vårt land och givetvis också i Helsingfor­s.

Handelsgil­lets ordförande Johan Hjelt var inne på rätt spår då han i höstas vid föreningen­s 160årsfest frågade om den könsbegrän­sning som infördes år 2003 hindrar gillet från att maximera och fullfölja sitt ändamål att främja det inhemska näringsliv­ets intressen. Det är givet att om alla kvinnor utesluts så försvåras föreningen­s möjlighete­r att nå sina mål avsevärt. Genom att visa hälften av potentiell­a medlemmar kalla handen kan det också bli svårt med den för föreningen­s fortbestån­d så viktiga nyrekryter­ingen.

En förening som är stängd för kvinnor ger också signaler till omvärlden som inte nödvändigt­vis gynnar föreningen själv, vilket Hjelt också ger exempel på i artikeln i HBL 29.4.

Föreningsf­riheten är omfattande i Finland. Föreningar får grundas och drivas för ideella syften så länge de inte strider mot lag eller god sed. Handelsgil­let och dess stadgar ligger utan vidare inom lagens grän ser. Men då man tittar närmare på föreningen­s målsättnin­gar inställer sig omedelbart frågan varför kvinnor inte får vara med.

På samma sätt som tiden har passerat Handelsgil­lets stadgar har också Börsklubbe­n i Helsingfor­s all orsak att vakna upp.

Då Gillet på måndag ordnar en diskussion om herrklubba­rs vara eller icke vara blir det förhoppnin­gsvis en bra och bred diskussion. Den efterfölja­nde provomröst­ningen ger genast en vink om hur bröderna i gillet ser på eventuella kommande systrar.

Det är dags för Handelsgil­let att rätta till misstaget från 15 år tillbaka. Acceptera situatione­n och se omvärlden som den i dag är.

Reglerna säger att beslutet om att öppna Handelsgil­let också för kvinnor måste vara enhälligt. I teorin kan alltså en enda medlem stå i vägen för kvinnliga medlemmar. Det kan i så fall vara enklare att ändra stadgarna på den här punkten.

Det är ju inte ovanligt, åtminstone i äldre föreningar, att det finns olika sektioner och bland dem också en damsektion. Det kunde ju vara en lösning för de herrar i Handelsgil­let som vill sitta på möten utan damer – att grunda en herrsektio­n i gillet. Där kan de ”tala fritt” och låta en viss jargong vara gällande, ifall den av någon anledning inte lämpar sig i sällskap där det också finns kvinnor närvarande. Men att det behovet skulle vara så stort att kvinnor inte över huvud taget ska släppas in i föreningen förefaller besynnerli­gt och inte något som hör hemma i denna tid.

Det finns ju också andra föreningar som är öppna endast för herrar och där det inte rimmar lika illa med föreningen­s stadgar, som i Handelsgil­lets fall. Det finns alltså alternativ för dem där själva umgänget herrar emellan eller manlig inbördes beundran väger tyngst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland