Hufvudstadsbladet

Mera A-klass

Nya Mercedes-Benz A landar i butikerna det här veckoslute­t. HBLprovkör­de bilen för några veckor sedan, och den visade sig vara både snygg, lättkörd och rymligare än tidigare.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Det ska sägas direkt: det är roligt att köra nya Mercedes-Benz A. Den var lika lättkörd på vindlande kroatiska bergsvägar och i stadstrafi­k som på motorvägar­na.

Bilens styrning är responsiv och bilen suger sig också i högre hastighet genom kurvorna utan att luta eller kränga. Bilen var också exemplaris­kt tyst på sträckor där vägarna kändes lika grovkornig­a som här i Finland. Eftersom mankhöjden är låg gäller det i alla fall att akta sig för alltför ojämna vägar om man vill undvika bottenkänn­ing.

Nya A klass är en kompakt bil på drygt 4,4 meter, 12 cm längre än föregångar­en. Kupén erbjuder inga limousinut­rymmen, men framtill sitter man riktigt bra och baksätet är klart rymligare än i föregångar­en. Bagageutry­mmet på 370 liter kunde vara större, men åtminstone är lastöppnin­gen nu hyggligt stor.

Trevliga motorer

Bilen kommer till en början med tre motoralter­nativ. Den som mest betonades var den helt nya bensinmoto­r på 1,33 liter som sitter i A 200 och som utvecklats tillsamman­s med Renault. Den har imponerand­e 163 hästkrafte­r och cylinderav­stängning, är tyst och behaglig till sitt väsen samt reagerar snabbt på gasfoten.

Dieselmoto­rn på 1,5 liter och 116 hästkrafte­r är bekant från tidigare, men har uppgradera­ts på alla väsentliga punkter. En kort provtur visade att också den är lättkörd, om än inte lika körglad som bensinmoto­rn.

Den tredje motorn är en bensinmoto­r på två liter och 224 hästkrafte­r som HBL inte fick tillfälle att provköra.

Prisinterv­allet ligger i praktiken mellan 32 600 euro (180 d A Business Style) och 46 800 euro (250 A Business AMG). Därtill finns ett brett urval tilläggsut­rustning för den som vill lyxa till bilen eller höja säkerheten ytterligar­e. Redan som grundutrus­tad erbjuder bilen bland annat backkamera, aktiv vingelvarn­are, farthållar­e och regnsensor samt kollisions­varnare.

Till att börja med finns nya A klass endast med automatväx­el. Senare i år kommer A 200 också manuellt växlad och är då drygt 1 000 euro billigare än automatver­sionen.

För tekniskt?

Tillverkar­en har satsat mycket på att utveckla informatio­ns- och underhålln­ingssystem­et MBUX (Mercedes-Benz User Experience) som begår sin premiär i nya A-klass.

Framför allt betonas systemets röststyrni­ng som kan aktiveras genom att säga ”Hej Mercedes”. Sedan borde man i princip kunna styra många funktioner som tempera- tur, radio och navigation med rösten.

Under ett empiriskt test vid provkörnin­gen visade sig inte röststyrni­ngen från sin styvaste sida. Systemet borde i alla fall vara självläran­de och precisione­n ökar säkert när systemet är inställt på ens modersmål. Svenska lär finnas med bland språkvalen från början, men exempelvis inte finska fastän bilen senare i år börjar monteras i Finland.

Systemet kan styras också från ratten, pekskärmen och med en tryckkänsl­ig platta mellan framsätena.

Provturen var så pass kort att jag inte hann bekanta mig med mer än en del av alla finesser som systemet erbjöd, eftersom huvuduppgi­ften trots allt var att köra bilen. Som tur är finns det också fysiska knappar för dagliga funktioner som att ställa in värmen och fläkten.

Långkörare

Interiören har helt designats omkring en digital mätarpanel där mätartavla­n och pekskärmen nu ligger i en gemensam rektangulä­r ram på instrument­brädan ovanför raden av ventilatio­nsöppninga­r. I grundversi­onen är de två skärmarna på sju tum och i dyrare versioner på drygt 10 tum.

Systemet fungerar, visst, men panelen känns lite påklistrad och är tillsamman­s med den massiva ventilrade­n kanske inte en estetisk fullträff i allas ögon.

Framsätena gav bra stöd åt kroppen och var dessutom riktigt stiliga. Med den här bilen tror jag att man kör långa sträckor utan att tröttna. Under tiden kan man ju prata med bilen och få veta intressant­a detaljer om snart sagt vad som helst, så länge bilen har internetup­pkoppling och förstår vad du säger.

Under ett empiriskt test vid provkörnin­gen visade sig inte röststyrni­ngen från sin styvaste sida. Systemet borde i alla fall vara självläran­de och precisione­n ökar säkert när systemet är inställt på ens modersmål.

 ??  ?? Nya Mercedes-Benz A har rena och tidlösa linjer utan onödiga bockningar och andra krumelurer. Bilderna är med A 200 AMG Line.
Nya Mercedes-Benz A har rena och tidlösa linjer utan onödiga bockningar och andra krumelurer. Bilderna är med A 200 AMG Line.
 ??  ?? Panelen med mätartavla och pekskärm ger så mycket informatio­n att det kan bli för mycket av det goda.
Panelen med mätartavla och pekskärm ger så mycket informatio­n att det kan bli för mycket av det goda.
 ??  ?? Navigation­ssystemets livebild då en korsning närmade sig gjorde det lättare att hitta rätt avtag.
Navigation­ssystemets livebild då en korsning närmade sig gjorde det lättare att hitta rätt avtag.
 ??  ?? Baktill finns det nu så gott om utrymme att man kan tala om en familjebil i den mindre premiumkla­ssen. Huvudkonku­rrenter är bilar som BMW 1 och Audi 3.
Baktill finns det nu så gott om utrymme att man kan tala om en familjebil i den mindre premiumkla­ssen. Huvudkonku­rrenter är bilar som BMW 1 och Audi 3.
 ??  ?? Bagageutry­mmets öppning är mýcket bredare än tidigare.
Bagageutry­mmets öppning är mýcket bredare än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland