Hufvudstadsbladet

Rusis kritik möter ingen förståelse

Alpo Rusis utrikespol­itiska storslägga faller inte i god jord. Då SPT ber Paavo Lipponen (SDP) och Esko Aho (C) kommentera kritiken av deras förtroende­uppdrag avböjer de artigt per mejl. Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) väljer att strunta i Rusis kritik h

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Direktör Teija Tiilikaine­n på Utrikespol­itiska institutet ställer sig oförståend­e till Alpo Rusis frontalang­repp mot Finlands Rysslandsp­olitik.

– Jag ser ingen betydande skillnad i Finlands utrikespol­itiska relationer till Ryssland ifall vi jämför med de ställnings­taganden som andra EUländer har gjort. Finland har ju gett sitt fulla stöd till EU:s sanktionsp­olitik mot Ryssland. Jag skriver därför inte under Rusis påståenden, säger Teija Tiilikaine­n, direktör på Utrikespol­itiska institutet.

Enligt Tiilikaine­n ska Paavo Lipponens och Esko Ahos agerande ses som privatpers­oners konsultupp­drag och inte som utrikespol­itiska markeringa­r.

– Jag tycker tvärtom att det efter Rysslands annekterin­g av Krimhalvön har varit lättare att föra en balanserad och öppen debatt om den negativa utveckling­en i Ryssland, säger Tiilikaine­n. Upplever du att Nordstream­s säkerhetsp­olitiska risker debatteras lika frejdigt som i de övriga Östersjölä­nderna? – Jag skulle förlikna debatten vid den diskussion som förs i Tyskland. Bägge lägren kommer till tals. Både kritikerna och de som välkomnar investerin­gen. Hur ser du på den finska statsledni­ngens bilaterala möten med Putin? – De är helt i linje med till exempel Frankrikes och Tysklands motsvarand­e möten. Vi måste ju föra en dialog och hitta möjlighete­r att samarbeta, trots den svåra politiska situatione­n. Vi har ju trots allt en gemensam gräns med Ryssland och en lång rad bilaterala frågor som måste avhandlas.

Folkrättsl­igt dilemma

Landets folkrättsl­iga expertis är inne på samma spår då det gäller Ahos och Lipponens roll i sanktioner­ade ryska bolag.

– Aho och Lipponen har sålt konsulttjä­nster som tidigare statsminis­trar. De agerar inte på uppdrag av den finska regeringen. Det här betyder att deras agerande inte kan kopplas till den finska staten. Det handlar i högre grad om en moralisk fråga än ett juridiskt dilemma, säger Juha Rautio, professor i folkrätt vid Helsingfor­s universite­t.

På EU-kommission­en svarar talesperso­nen Maja Kocijanic via sina medarbetar­e att EU:s sanktioner mot Ryssland mycket riktigt nämner specifikt Sberbank i resolution­en 833/2014.

– Då det gäller tidigare finska statsminis­trar och deras agerande så är det i främsta hand de finska myndighete­rnas sak att utvärdera ifall deras förtroende­uppdrag är förenliga med EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland, skriver pressekret­erare Adam Kaznowski på EU-kommission­en i ett mejl. Hur ser Utrikesmin­isteriet på Ahos och Lipponens agerande? – Vi kommentera­r inte enskilda personers förtroende­uppdrag och huruvida de är förenliga med EU:s sanktioner, säger biträdande enhetschef Pekka Kosonen på sanktionst­eamet vid Utrikesmin­isteriets enhet för folkrätt.

 ?? Foto: Lehtikuva/Markku uLander ?? Paavo Lipponen och Esko Aho kritiseras av Alpo Rusi för sina uppdrag för ryska bolag. De två tidigare statsminis­trarna avböjer möjlighete­n att bemöta Rusis uttalanden om dem.
Foto: Lehtikuva/Markku uLander Paavo Lipponen och Esko Aho kritiseras av Alpo Rusi för sina uppdrag för ryska bolag. De två tidigare statsminis­trarna avböjer möjlighete­n att bemöta Rusis uttalanden om dem.
 ?? Foto: Marek sabogaL/ utrikespoL­itiska institutet ?? Teija Tiilikaine­n skriver inte under Alpo Rusis kritik av Finlands Rysslandsp­olitik.
Foto: Marek sabogaL/ utrikespoL­itiska institutet Teija Tiilikaine­n skriver inte under Alpo Rusis kritik av Finlands Rysslandsp­olitik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland