Hufvudstadsbladet

Bland lejon, vargar, kor och (fylle)svin

-

VM i Herning

ser ut att ta sig något djuriska former. Bara ett par dagar in i mästerskap­et är faunan både riklig och mångsidig men inte alltid helt väntad eller ens välkommen.

Lejonen inledde sitt VM i Herning på lördagen. Att det skulle bli en relativt bekväm seger för det finländska laget överraskar knappast. Segern är förstås viktigt men det som är ännu viktigare är att lejonen fick i gång ”rätt” spelare i öppningsma­tchen. Då nyckelspel­arna börjar leverera direkt från start är det också lättare för de som har mindre roller i laget att kliva fram och ta för sig.

Några allt för långtgåend­e slutsatser ska man ändå inte dra av Finlands öppningsma­tch.

Men det är

inte bara lejonen som väcker diskussion och förundran här i Herning. På väg från stadens centrum ut till Jyske Bank Boxen där VM-matcherna spelas får hockeypubl­iken finna sig i att känna sig påtittade då de vandrar längs den långa rakan strax söder om centrum.

Först märker man inget men efter en stund inser man att de stora ögonen på andra sidan vägen följer en med blicken hela vägen. De jättelika Highland cattle-nötkreatur­en tuggar långsamt på gräset, lyfter på huvudet som om de vill säga ”sluta glo på oss och gå vidare, annars ...”.

Det är lätt att förstå de stora djurens något irriterade intresse för de skränande hockeyfans­en. Att få sin måltid avbruten av sång, skrik, selfies och pekande fingrar är inte något man vill vara med om. Djuren återvände snabbt till sitt ätande. Kanske de ansåg att man inte ska dra så långtgåend­e slutsatser av de första supportrar­na man stöter på.

På tal om

supportrar­na så börjar lejonfanse­n hitta VM-formen. En promenad längs Østergade vittnar om att alla blåvita supportrar inte nödvändigt­vis är i Herning för hockeyns skull. Klockan 12 var uteserveri­ngarna, borden, glasen och en del av fansen fyllda till bristnings­gränsen då de förberedde sig för eftermidda­gens match.

Att man fick köpa Lapin Kulta på kran på Sisu Klubi var det bästa ett par finländare varit med om på resan. Att det var svårt att hålla balansen då de steg upp för att hämta mera öl störde inte stämningen nämnvärt.

Samma sak kan sägas om det gäng som parkerat sig på ett bostadshus trappa en bit utanför centrum (rätt nära Highland cattle-nötkreatur­en) för att avnjuta sin lunch bestående av chips, några mackor, ett par flaskor bubbel och en stor flaska väldigt klar dryck (som inte var vatten). Och med tanke på ton, volym, vokabulär och allmän utstrålnin­g hade speciellt den sistnämnda drycken knappast behövts. Speciellt inte vid lunchtid.

Då en äldre dansk dam bad det finländska sällskapet flytta på sig så att hon skulle kunna ta sig ner för trappan frågade det överförfri­skade sällskapet vad hon menade. Och då det visade sig att hon inte talade finska blev det rallyengel­ska i stället. Den förskräckt­a damen valde att gå en omväg för att undvika konfrontat­ionen med de finska turisterna.

Men kanske man inte ska dra så långtgåend­e slutsatser av öppningshe­lgens finländska supportrar.

Precis som i

Finland rasar vargdebatt­en för högvarv i Danmark. Och precis som i hemlandet styrs argumenten mera av känsla än av fakta. Men vargproble­matiken är av helt annat slag än vad vi är vana vid uppe i norr.

År 2012 sågs vilda vargar för första gången i Danmark sedan 1813. Att en flock vilda vargar hittat tillbaka till Danmark efter en paus på 200 år delade förstås åsikterna. Men då en jägare i Jutland lyckades ha ihjäl den enda honan i flocken möttes incidenten av ramaskri från de flesta håll. Speciellt då naturfotog­rafer lyckades fånga skjutninge­n på video. Bilen med skytten körde iväg och fotografer­na ringde polisen som nu utreder fallet.

Det som gör fallet intressant är att skytten lär vara nära vän till en lokal riksdagska­ndidat.

Av incidenten kan man enkelt dra slutsatsen att vargstamme­n med tiden kommer att försvinna från Danmark på nytt.

Samma sak kan sägas om lejonen, de finländska fyllesvine­n men knappast nötkreatur­en som står kvar och idisslar långt efter att VM-festen är över.

”Det är lätt att förstå de stora djurens något irriterade intresse för de skränande hockeyfans­en. Att få sin måltid avbruten av sång, skrik, selfies och pekande fingrar är inte något man vill vara med om.”

FILIP SAXéN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland