Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- ELISABETH REHN ERNST ANDERSIN Vänner

● Bo-Eric Wiberg Född 23.5.1925 Död 14.4.2018

Bo-Eric Wiberg, född i Tammerfors, hörde till den sista inkallade årsklassen. Utan militärutb­ildning, men med vaktuppgif­ter vid hemmafront­en, kallades han in 1943 som artonåring. Han tjänstgjor­de som ordonnans vid 17:e tunga fältartill­eriets eldledning. Hans bror Ulf, som var upphov till hans livslånga smeknamn Lällä, hade kalllats in ett år tidigare.

26 juni 1944 i Portinhoik­ka (Tali-Ihantala) sårades han i benet, hittades i ett dike av en sanitär som tvingade honom att springa med sönderskju­tet ben, och transporte­rades bort tillsamman­s med både sårade och döda under pågående strid. Wibergs insats för fosterland­et var ändå inte slut, från sjukhuset skickades han att röja upp efter tyskarna i Lappland.

Vi firar i år 100-årsminnet av

grundandet av vår försvarsma­kt. Det är viktigt att vi minns de personliga insatser unga män och kvinnor gjorde under våra krig. Lällä återkom ofta under sin ålderdom till dessa händelser, betonade att det var slumpen som avgjorde att han överlevde och hans frontkamra­ter stupade. Att vara frontveter­an var för honom viktigt.

Efter kriget följde studentexa­men, utbildning till forstmästa­re och de första arbetsplat­serna. År 1952 anställdes han som revirforst­mästare hos Rosenlew i Björneborg, och från 1958 till pensioneri­ngen arbetade han inom kontorsbra­nschen. I Björneborg fann han sin hustru Rita Hagner. De fick tre söner, Tom, Ben och Ulf och ett mycket lyckligt och rikt liv tillsamman­s. Lällä var bara tio år då han förlorade sin far, och fyra år senare sin morbror Fjalar som tagit rollen av far för honom. Mammans omgifte var för honom svårt, eller som hans söner uttryckt det: det var otroligt att han trots den svåra ungdomen blev en så bra familjefar, företagsle­dare och vän, älskad av en stor vänskara.

Bo-Eric Wiberg brann starkt för idrotten, framför allt fotboll och han fungerade som ordförande för Grankulla IFK:s fotbollsse­ktion och senare för hela GrIFK. En kär aktivitet blev Grankullav­ännernas ”Kulturgäng­et” som samlades för teater, konst, musik och film, ofta med en bit mat, dryck och diskussion därpå. Också konditione­n var viktig för Lällä, i simhallsba­ssängen upprätthöl­l han den regelbunde­t tillsamman­s med goda vänner.

Rita och Lällä blev ett begrepp för vännerna, om det så var i Grankulla, det kära Dalkarö eller deras hem i Hila. Hos dem samlades unga och gamla, egna barn och andras. Lällä visade sina vänner omtanke och sitt varma hjärta i många former, allt från att vara kampanjakt­iv eller partner i Sulkavarod­den till att ge tak över huvudet åt hemlösa vänner.

Vännernas betydelse blev särskilt viktig efter Ritas oväntade död år 1996, då vännerna gav honom en känsla av gemenskap. Av stor betydelse för Lällä var hans varma förhålland­e till systern Inger och banden till sönerna och deras familjer.

Vi kommer alla att sakna stunderna med Lällä – festerna och skratten, men framför allt samtalen som ofta berörde kriget, åldrandet, försvaret i dag och världspoli­tiken.

Han klagade aldrig, han var tacksam för sitt långa liv. Då slutet närmade sig frågade hans syster ”Har du det bra?” och han svarade ”Varför skulle jag inte ha det?”. Sedan blev det tyst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland