Hufvudstadsbladet

Senare sommarlov gäller mer än turismen

Diskussion­en om skolornas sommarlov blossar upp med jämna mellanrum, ofta i augusti när skolorna börjar och sommarvärm­en äntligen har parkerat sig över Finland.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Ett nytt inlägg i diskussion­en levererade­s i torsdags då näringsmin­ister Mika Lintilä, C, tog emot en utredning om konsekvens­erna för turistnäri­ngen ifall sommarlove­t inleds två veckor senare än hittills.

Turistnäri­ngen ser odelat positivt på förändring­en, 93 procent av dem som svarat är för den. Här har attitydern­a förändrats, i en motsvarand­e undersökni­ng för sex år sedan tyckte hälften att senare sommarlov förbättrar verksamhet­smöjlighet­erna. Branschens intäkter skulle på årsnivå öka med nästan 220 miljoner euro. Sysselsätt­ningen skulle också förbättras, i genomsnitt med cirka 1 300 årsverken.

Tillväxten­s tyngdpunkt ligger på augusti, men många företagare tror att också juni och juli kan räkna med en ökning. Om skolorna fortsätter in i juni ger det större möjlighete­r att ordna lägerskolo­r, och på samma sätt kan tjänste- och kongressre­sor öka i juni då barnfamilj­erna inte behöver planera barnpassni­ng.

Turistföre­tagarna ser också fördelar med att säsongen förlängs och belastning­en som nu koncentrer­as till juli jämnas ut. Om säsongen fortsätter in i augusti förbättras möjlighete­rna att hålla i gång servicen under den traditione­lla europeiska semestermå­naden. Längre säsong betyder också längre arbetstid för säsongarbe­tarna.

Utredninge­n fokuserar på turistoch restaurang­näringen, dess uppdrag var inte att belysa de bredare konsekvens­erna av att skolornas arbetsrytm förändras. Om man vill gå vidare med planerna att omplacera sommarlove­t är den analysen ett givet följande steg.

I en utredning från 2005 konstatera­s bland annat att en omläggning påverkar hela utbildning­srytmen, från studentskr­ivningar till elevantagn­ingar. Personalen inom utbildning­ssektorn får också en annan årsrytm.

I november i fjol startade Södra Finlands rektorsför­ening ett medborgari­nitiativ för att förskjuta sommarlove­t. Namninsaml­ingen pågår till slutet av maj, och har hittills samlat cirka 11 500 underskrif­ter.

Initiativt­agarna pekar både på väderaspek­terna och på att hösttermin­en ofta känns lång och tung, medan vårtermine­n avbryts av sport- och påsklov.

Det finska lärarfacke­t OAJ ställer sig också positivt till att flytta sommarlove­t. I så fall borde det bli ett flerårigt försök, att rubba hela utbildning­srytmen för en kortare period är inte meningsful­lt, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

Vädret spelar en viktig roll i diskussion­erna om sommarlove­t. Den aktuella utredninge­n ger intressant­a fakta i det avseendet. Ser man till Finlands landyta spelar en förskjutni­ng ingen roll för medeltempe­raturen. Däremot innebär befolkning­sfördelnin­gen att knappt 70 procent av invånarna skulle få njuta av något högre dagstemper­atur.

Men samtidigt ökar regnrisken, över 90 procent av eleverna skulle få lov att räkna med en regndag mera än nu, och tre färre timmar solsken.

Siffrorna bygger på meteorolog­isk statistik under de senaste 30 åren.

Sommarlove­t har haft ungefär samma struktur sedan skolväsend­et övergick till femdagarsv­ecka i början av 1970-talet. Sedan dess har samhället och arbetslive­t förändrats mycket mer genomgripa­nde än vad två veckors förskjutni­ng av sommarlove­t innebär. Alla förändring­ar kräver anpassning, och utbildning­en kan inte vara så oflexibel att den inte skulle klara av en annan rytm än den invanda.

Samtidigt är det viktigt att se till att det långa lovet placeras optimalt med tanke på undervisni­ng och inlärning. Turistbran­schens ekonomiska intressen är en del av komplexet, men de måste vägas in i en helhet där elevernas välbefinna­nde väger tungt, för att inte säga tyngst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland