Hufvudstadsbladet

Ingen semesterö för kvinnor – Kristina Roth ger upp

- SPT

Företagare­n Kristina Roth har fått nog av den finska byråkratin. Nu ger hon avkall på sina planer att grunda ett semesterpa­radis för kvinnor i Ekenäs skärgård.

Enligt Roth har negativa attityder, den finska avundsjuka­n och den stelbenta byråkratin satt stopp för hennes planer att grunda ett kvinnligt centrum för välbefinna­nde i Ekenäs skärgård.

– Allting är krångligt i Finland. Här finns en negativ atmosfär som tär på energin och slukar pengar till byråkrati, säger Kristina Roth i en intervju för Kauppaleht­i.

Kristina Roth och hennes finlandssv­enske man Benny Smeds meddelade i februari att de ska grunda en semesterö för kvinnor i Snappertun­a i Västra Nyland. Roth har byggt upp ett koncept som går under namnet Supershe – superkvinn­an.

Nyheten om en semesterö, där konceptet går ut på att portförbju­da män, fick en ofantlig uppmärksam­het i internatio­nella medier i över 40 länder. I en intervju för den amerikansk­a tidningen

■ New York Post sade Roth att närvaron av män kan ge en störande effekt.

Nu drar sig alltså Roth och Smeds ur projektet. Enligt Roth har hon fått smaka på urusel kundbetjän­ing av elöverföri­ngsbolaget Caruna, fått en förfrågan från diskrimine­ringsoch jämställdh­etsombudsm­annen och därtill blivit överöst med trakassera­nde meddelande­n av folk som motsätter sig projektet.

– Jag har vräkt ned flera miljoner i ert land. Jag hade planerat att investera mer i den finska skärgården och Lappland, men som det nu ser ut kommer det inte att ske, säger Roth.

I stället för Raseborg har Roth nu bestämt sig för att ordna motsvarand­e Supershe-verksamhet på öarna Turks och Caicos i Karibien.

– Landets turismmini­ster ringer mig med ett par månaders mellanrum och frågar mig hur projektet framskride­r. Jag känner mig välkomnad. Till Finland vill jag bara säga att ni ska lämna mig i fred och låt folk göra affärer i ert land, säger Roth till Kauppaleht­i.

 ?? CATHERINE AEPPEL
FOTO: ?? – Allting är krångligt i Finland. Här finns en negativ atmosfär som tär på energin och slukar pengar till byråkrati säger Kristina Roth
CATHERINE AEPPEL FOTO: – Allting är krångligt i Finland. Här finns en negativ atmosfär som tär på energin och slukar pengar till byråkrati säger Kristina Roth

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland