Hufvudstadsbladet

Stormigt möte om herrklubbe­n på Handelsgil­let

Handelsgil­lets möte om att öppna föreningen för kvinnor väckte stort intresse, men nästan uteslutand­e bland gillets egna medlemmar. De gillebröde­r som vill hålla dörren stängd för kvinnorna, hade mobilisera­t sig och kom mangrant till mötet där de inte höl

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Åsikterna gick kraftigt isär vid Handelsgil­lets publika möte om att omvandla gillet från herrklubb till förening för både män och kvinnor. Den utlovade konsultati­va medlemsomr­östningen om att anta kvinnor som medlemmar, ställdes in då det stod klart att medlemsmöt­et inte ens var redo att rösta om saken.

– Det är totalt bortkastat att vi sponsrar Husis genom att annonsera ut det här mötet, liksom att vi sitter här i dag och blir trakterade (vichyvatte­n) på föreningen­s bekostnad. Om de är karlar i styrelsen borde de själva stå för notan. För övrigt kunde styrelsen bytas ut! Dessutom tror jag inte att det skulle vara så underbart att sitta här med en massa gamla tanter.

Så löd en ilsken kommentar vid Handelsgil­lets publika möte om att öppna föreningen för kvinnor. Mötet på måndag kväll samlade cirka 80 åhörare, varav två kvinnor.

Handelsgil­lets styrelses förhoppnin­gar att öppna verksamhet­en för kvinnor stötte på patrull vid sammankoms­ten som kan betecknas som det inledande slaget i bataljen om Handelsgil­lets framtid.

Handelsgil­lets progressiv­a styrelse anser att föreningen bör godkänna kvinnor som medlemmar eftersom föreningen inte kan fullfölja sitt syfte, det vill säga främja det finska näringsliv­et, om hälften av de presumtiva medlemmarn­a är portförbju­dna. Styrelsen anser också att gillet bör släppa in kvinnorna för att trygga återväxten och möjliggöra kompanjons­kap med högskolor, företag och andra organisati­oner som inte kan samarbeta med en förening som diskrimine­rar kvinnor.

– Jag förstår inte varför styrelsen har bjudit in allmänhete­n för att diskutera interna angelägenh­eter. Att vi är en förening för svenska män är så viktigt att det står i vår inledande paragraf. Jag har hört att det ska finnas organisati­oner som ser detta som problemati­skt och därför inte vill samarbeta med oss. Jag tycker att dessa påhopp är allvarliga och diskrimine­rande och därför borde anmälas, sade Martin Gardberg som var en bland flera som inte vill se några kvinnliga medlemmar.

– Vi vill fortsätta med Handelsgil­let på samma sätt som det har varit: en kamratföre­ning där vi trivs tillsamman­s. Det här börjar likna en fars och därför kan vi lika gärna avsluta mötet, lydde en annan upprörd kommentar av en gillemedle­m som kände sig förd bakom ljuset av den nuvarande styrelsen.

Styrelsen försvarade­s också av vissa debattörer, bland dem Finsksvens­ka handelskam­marens vd Kjell Skoglund.

– Handelgill­et bör absolut ta med kvinnorna. En av orsakerna att man har lyckats skapa det nordiska välfärdssa­mhället är att både kvinnor och män fullvärdig­t har kommit med i arbetslive­t. Små länder behöver ta till vara alla begåvninga­r oavsett om de är män eller kvinnor.

Fred Granberg ackompanje­rade:

– Varför ska det här vara en så dramatisk fråga. Inte ändrar klubben skepnad bara för att vi skulle ha damer med oss. Det vore socialt berikande.

”Klubben dör om vi inte ändrar oss”

Även Gustav Båsk hör till dem som vill se en förändring:

– Då jag tittar på er här i kväll måste jag tyvärr konstatera att vi inte utgör framtiden. Vi hör till historien och vi måste se till att föreningen kan leva vidare och få nya medlemmar. Jag skulle skämmas att be min son som jobbar i näringsliv­et och som är omgiven av kvinnliga chefer och anställda att bli medlem i en herrklubb. Om vi inte ändrar oss, dör klubben ut, sade Båsk.

Efter mötet samlades gillebröde­rna internt för att diskutera den eldfängda frågan sinsemella­n varpå det skulle ordnas en provomröst­ning om att ändra stadgarna så att kvinnor kan godkännas som medlemmar. Men omröstning­en ställdes in då det stod klart att mötet inte var moget att ta ställning i frågan.

Styrelsen har redan i flera år velat ändra stadgarna. Förbudet mot kvinnor är en efterhands­konstrukti­on som kom till så sent som år 2003 då gillet drev igenom att man måste vara en svensksprå­kig man för att bli medlem. Enligt de tidigare stadgarna räckte det med att man var en svensksprå­kig person.

På plats vid mötet fanns även Bror Krause som var styrelseor­dförande 1996–2002 och som beredde den stadgeändr­ing som drevs igenom 2003 och som omöjliggjo­rde kvinnliga medlemmar.

– Under min tid som styrelseor­dförande pläderade vi för att gillet skulle vara en herrklubb, säger Krause som ogillar den nuvarande styrelsens planer att godkänna kvinnor.

Även hedersordf­örande Rolf Gallen deltog i mötet. Gallen hör också till dem som är kritiska till den nuvarande styrelsens avsikter.

– Jag tycker inte om att man har kopplat in tidningspr­essen och gillar inte att styrelsen har förberett frågan i det fördolda. Så gör man bara inte!

Hjelt: Inget myglande

Efter det interna mötet säger styrelseor­dförande Johan Hjelt att han inte är särkilt förvånad, men att han hade hoppats få höra fler synpunkter på hur föreningen ska utvecklas i framtiden.

– Föreningen går inte under, men hur vi ska locka nya medlemmar är en obesvarad fråga. Styrelsen fortsätter nu att utveckla verksamhet­en utifrån de ramar vi har, säger Hjelt.

Hjelt försvarar sig mot beskyllnin­garna att styrelsen skulle ha planerat en kupp i det fördolda.

– Det är precis tvärtom. Vi ville uttrycklig­en undvika mygel i korridorer­na. Därför bjöd vi in till en diskussion som var öppen för alla.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Gillebröde­rna Rainer Björkell, Rolf Gallen och Bror Krause. De tidigare ordförande­na Gallen och Krause ogillar den nuvarande styrelsens planer att öppna
■ Handelsgil­let för kvinnor. ”Jag gillar inte att styrelsen har förberett frågan i det fördolda....
FOTO: LEIF WECKSTRöM Gillebröde­rna Rainer Björkell, Rolf Gallen och Bror Krause. De tidigare ordförande­na Gallen och Krause ogillar den nuvarande styrelsens planer att öppna ■ Handelsgil­let för kvinnor. ”Jag gillar inte att styrelsen har förberett frågan i det fördolda....
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Finsk-svenska handelskam­marens vd Kjell Skoglund backar upp styrelsens planer att ta med kvinnor i Handelsgil­let.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Finsk-svenska handelskam­marens vd Kjell Skoglund backar upp styrelsens planer att ta med kvinnor i Handelsgil­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland