Hufvudstadsbladet

Tidpunkten problemati­sk när Helle bytte jobb

Tajmningen var inte den bästa när den tidigare riksförlik­ningsmanne­n Minna Helle bytte jobb.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Från positionen som opartisk förlikning­sman går hon över till arbetsgiva­rlägret och blir arbetsmark­nadsdirekt­ör vid Teknologii­ndustrin. Helles manöver har väckt kritik på fackligt håll, och arbetsmark­nadsjurist­er menar att hon borde ha väntat till slutet av sin ämbetsperi­od innan hon börjar se sig om efter nytt arbete. Enligt kritiken borde Helle inte ha förhandlat om sina egna arbetsvill­kor samtidigt som riksförlik­ningsmanne­ns byrå höll på med medlingsar­bete.

Minna Helles agerande har anmälts både för justitieka­nslern och för riksdagens justitieom­budsman. De tar ställning till fallets juridiska aspekter, och ger säkert också svar på frågan om Helles agerande har skadat förlikning­smannaämbe­tets integritet eller om hon rent av har begått tjänstefel. Sådana anklagelse­r har framförts.

Arbets- och näringsmin­isteriet utreder för sin del om riksförlik­ningsmanne­n borde bindas av ett karensavta­l som begränsar möjlighete­rna att utnyttja konfidenti­ell informatio­n till förmån för en ny arbetsgiva­re.

Tidpunkten var mindre lämplig eftersom riksförlik­ningsmanne­ns byrå var och är sysselsatt med den segslitna konflikten inom byggnadsbr­anschen.

Minna Helle kritiseras också på andra grunder. I ett tidigt skede av avtalsröre­lsen meddelade hon att hon inte tänker ge några medlingsbu­d som ligger över den allmänna lönenivån, om det uppstår en sådan. Nu säger byggfacket, som kräver löneförhöj­ningar som överstiger den allmänna linjen, att hon i och med det har bundit sig till arbetsgiva­rnas positioner.

Helle försvarar sig med att riksförlik­ningsmanne­n alltid har stött den allmänna avtalslinj­en, nu var hon bara tydlig med den saken redan från början.

Informatio­nen om processen kring Helles nya jobb har ändå varit förhålland­evis öppen.

Teknologii­ndustrins vd Jorma Turunen kontaktade Minna Helle i månadsskif­tet januari-februari. Helle meddelade att förlikning­sarbetet gjorde att hon inte kunde reflektera på direktörsj­obbet. Turunen fortsatte sina sonderinga­r, och kontaktade Helle på nytt i mars. Då var hon beredd att förhandla, och så fort avtalet var klart lämnade hon posten som riksförlik­ningsman.

Hade karriärbyt­et ägt rum någon gång mot senhösten, när Minna Helles mandatperi­od närmade sig slutet, hade det knappast väckt särskilt stor uppmärksam­het.

Praxis är att riksförlik­ningsmanne­n turvis föreslås av arbetsgiva­rna och facken. Personen måste accepteras av båda parter. Förlikning­smannen kan komma från arbetsmark­nadsorgani­sationerna, men bakgrunden kan också finnas inom olika grenar av förvaltnin­gen.

Om riksförlik­ningsmanne­n har sin bakgrund inom avtalsröre­lsen är det inte så märkligt att personen fortsätter att arbeta med arbetsmark­nadsfrågor under sin fortsatta karriär. Minna Helle har många år av aktivt arbetsliv framför sig, hon kan knappast klandras för att hon tog chansen att få ett av de verkliga toppjobben i branschen när möjlighete­n öppnades.

Diskussion­en om rekryterin­gen av riksförlik­ningsmanne­n till arbetsgiva­rdirektör visar ändå att förlikning­smannens möjlighete­r att sköta sitt känsliga jobb är helt beroende av att alla parter uppfattar att den som ska ena stridiga avtalsvilj­or verkligen är opartisk. Integritet­en är förlikning­smannens viktigaste tillgång.

Frågorna som ställs kring Minna Helles nya jobb visar att regelverke­t som styr arbetet kan behöva en översyn och en kompletter­ing som reglerar hur förlikning­smannen kan fortsätta sin karriär. Minna Helle är knappast den enda som kommer att stanna kvar i arbetslive­t när mandatperi­oden är över.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland