Hufvudstadsbladet

Seriestryp­aren misstänks ha slagit till igen

- SPT/ANNA BACK

Seriestryp­aren Michael Penttilä misstänks ligga bakom ett nytt mord. Hur kommer det sig att en man som tidigare tagit livet av tre kvinnor, och vars planer på att strypa en 17-åring behandlas i hovrätten just nu, kunnat röra sig fritt?

I går meddelade polisen i Helsingfor­s att en 52-årig man begärs häktad, misstänkt för mord på en 52-årig kvinna i Berghäll i april. Liket hittades i fredags efter att grannarna klagat på en konstig lukt.

– Brottsmiss­tanken klarnade under den rättsmedic­inska obduktione­n som utfördes under veckoslute­t. Fallet utreds som mord eftersom det finns skäl att misstänka att gärningen skett med berått mod, och brottet i sin helhet kan anses vara grovt, säger kriminalöv­erkommissa­rien Jari Koski i polisens meddelande.

Mannen, som greps i söndags och begärs häktad i dag, är känd som seriestryp­aren. Dan Frände, professor i straff- och processrät­t vid Helsingfor­s universite­t, betecknar Michael Penttiläs brottshist­oria som unik. Utan att känna till detaljer säger Frände att det är ovanligt att ha tre, enligt de senaste uppgiftern­a kanske fyra liv på sitt samvete.

Penttilä har strypt ihjäl sin mamma, en tolvårig flicka och en kvinnlig bekant. Han har också dömts för bland annat grov våldtäkt och frihetsber­övande.

Ärendet som just nu behandlas i hovrätten gäller huruvida han planerat strypa en 17-årig grannflick­a när han krafsat på hennes dörr och skickat kärleksbre­v. Tingsrätte­n fann inte tillräckli­ga belägg för förberedel­se till grovt brott, och fallet överklagad­es till hovrätten. Dom väntas inom kort.

Hög återfallsr­isk

I samband med den pågående rättegånge­n har psykologis­k expertis varnat för hög återfallsr­isk eftersom Penttiläs beteende kopplas till parafili och asfyxiofil­i, det vill säga att man njuter av att kontroller­a andningen.

Åklagaren begärde att Penttilä ska vara häktad under rättegånge­n, men hovrätten godtog enligt Iltalehti inte de tidigare domarna som en tillräckli­g motivering. Dessutom hade han inte begått brott sedan han frigavs i slutet av 2016, och håller på med studier.

Orsaken till att Michael Penttilä de senaste åren varit en fri man handlar också om att han aldrig dömts för mord, enligt professor Dan Frände.

– Det måste vara mord för att man ska dömas till livstid. En livstidsdö­md som anses vara farlig kan få sitta inspärrad hela sitt liv. Det finns inte så många sådana personer i Finland, säger Frände och uppskattar antalet till runt tio.

En person som döms till dråp och anses vara farlig kan på sin höjd få sitta av hela straffet, det vill säga utan villkorlig frigivning.

– Om du har ett tidsbundet straff kommer du ut hur farlig du än är. Vi har inte möjlighete­n att bura in folk som man har i till exempel Tyskland.

Oftare mord

Psykiatrin tar ställning till huruvida en person är tillräknel­ig. I samband med de tidigare domarna har Penttilä ansetts vara tillräknel­ig, bortsett från när han tog livet av mamman.

– Du kan vara en ond människa, en djävul, utan att vara sinnessjuk, säger Frände.

De senaste åren har domstolarn­a enligt honom allt oftare börjat döma till mord, ifall det ingått viss planering.

– För att uppfylla rekvisiten för mord ska dådet vara planerat eller särskilt grymt, till exempel ska man pina offret eller hugga flera gånger med kniven, säger Frände.

Om du har ett tidsbundet straff kommer du ut hur farlig du än är. Dan Frände

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Michael Penttilä häktas troligen i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Michael Penttilä häktas troligen i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland