Hufvudstadsbladet

Yvig debatt om ungas jobbvillko­r

- sPt/ari sundberg

Opposition­spartierna ifrågasätt­er regeringen­s planer på att försämra ungas villkor på arbetsmark­naden. Riksdagens röstar om opposition­ens interpella­tion i dag.

Att sysselsätt­ningspolit­iken är en fråga med många dimensione­r blev mer än tydligt då riksdagen under gårdagens plenum debatterad­e den interpella­tion om arbetsvill­koren för unga som de fyra opposition­spartierna Gröna förbundet, Vänsterför­bundet, Finlands socialdemo­kratiska parti och Sannfinlän­darna ställt.

Frågeställ­arna konstatera­r i sin interpella­tion att de förslag som regeringen kommit med i sin rambudget ställer unga i en ojämlik position på arbetsmark­naden.

Regeringen föreslog i sin rambudget i april bland annat en försämring av ungas anställnin­gstrygghet. Förslaget går ut på att en ung person under 30 år som varit arbetslös mer än tre månader ska kunna anställas på tidsbundet kontrakt utan motivering. I dagsläget måste en tidsbunden anställnin­g motiveras, till exempel med att det handlar om ett semestervi­kariat eller att det är ett projektjob­b.

Enligt frågeställ­arna är regeringen­s förslag ett slag mot dem som redan har en besvärlig sits på arbetsmark­naden. Opposition­spartierna säger att korta anställnin­gar drabbar i synnerhet unga kvinnor.

Debatten i går kom att handla om många dimensione­r av finländsk sysselsätt­ningspolit­ik. Frågor om ungdomsgar­antin och andra åtgärder för att främja sysselsätt­ning och minska socioekono­misk utslagning dryftades.

Omröstning­en om regeringen­s förtroende äger rum i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland